IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболният успех на Коста Рика не може да скрие икономическите ѝ проблеми

Страната се опитва да привлече големи компании в сферата на технологиите

16:00 | 30.06.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Невероятният пробив на Коста Рика на Световното първенство по футбол изненада всички. Дори президентът на страната не очакваше от националния отбор по футбол да премине през групата, в която попадна, тъй като в нея се оказаха трима бивши шампиони – Италия, Великобритания и Уругвай.

Тя не само успя да постигне този успех, но го направи със стил. До момента отборът няма загуба, а последно успя да си извоюва, макар и трудно, победа в мача срещу Гърция. Дори и да не успее да продължи напред, страната ще счита представянето си на първенството за успех, пише Quartz.

Но както Bloomberg посочи по-рано този месец, валутата на Коста Рика – колонът, е втората най-зле представяща се латиноамериканска валута срещу долара тази година след аржентинското песо. Колонът поевтиня с около 9% срещу долара през тази година.

Отчасти това е преднамерена стратегия.

„Няма начин да поддържаме силен колон“, заяви президентът Луис Гилермо пред Bloomberg. “Износителите и инвеститорите в туризма полудяваха“.

Коста Рика се опитва да разнообрази туризма и селското стопанство, като привлича мултинационални компании, особено в областта на технологиите. Целта ѝ е да ги убеди да отварят собствени магазини на нейна територия.

По-рано тази година страната претърпя неуспех, след като гигантът производител на чипове Intel обяви, че ще затвори свой завод в страната, което коства на Коста Рика 1500 работни места.

Във всеки случай, най-значимият икономически ефект от успеха на Коста Рика на Световното първенство по футбол може да не се окаже в рамките на нейните граници.

Невероятната ѝ победа над шампиона Италия индиректно елиминира Англия от турнира, а както е известно, страната е обсебена от идеята за футбола. Икономистите смятат, че това би могло да има значително влияние върху потребителските разходи на британците. Експертите очакват след отпадането на Великобритания от първенството продажбите на дребно да спаднат рязко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Ако някой е тръгнал да пише статия за икономическите проблеми на Коста Рика, трябва да напише роман за проблемите на страните около нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още