IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн продажбите на Sports Direct скочиха с 27%

Общите продажби и оперативната печалба на търговеца на спортни стоки също се увеличиха

13:01 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Британският търговец обяви намерението си да разшири своята дейност в Австралия и Нова Зеландия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският търговец обяви намерението си да разшири своята дейност в Австралия и Нова Зеландия. Снимка: Ройтерс

Oперативната печалба на търговеца на спортни стоки Sports Direct се увеличи, но цената на акциите на компанията поевтиня в ранната търговия на борсата в Лондон днес, предава WBPOnline. Освен това онлайн продажбите нараснаха с близо 27 на сто.

Британската компания отчете 15% ръст на печалбата преди данъци до 239,5 млн. лири за финансовата година, приключила на 27 април. Анализаторите очакваха, че средната печалба преди данъци ще бъде в размер на 255 млн. лири.

Продажбите нараснаха с 24% до 2,7 млрд. лири, благодарение на високите продажби във Великобритания и доброто представяне в Австрия и Прибалтийския регион, на който компанията присъства от май 2013 г.

Освен това онлайн продажбите скочиха с 26,8%. Те вече формират 17,1% от общите продажби при 15% година по-рано. Приходите от продажби, към които не се включват продажбите в магазините, отворени преди по-малко от година, са нагоре с 10,5 на сто.

„Постигнахме една рекордна година и се представихме повече от добре, особено в звеното за търговия със спортни стоки. Успехът се дължи на нашата основна стратегия, чрез която предлагаме на клиентите си широк набор от продукти, характеризиращи се с високо качество и ненадмината стойност“, коментира годишния финансов отчет главният изпълнителен директор на Sports Direct Дейв Форси.

Във Великобритания Sports Direct притежава над 400 магазина, а в други страни от Европа – над 200. В началото на седмицата компанията обяви намерението си да разшири своята дейност в Австралия и Нова Зеландия.

Форси каза още, че продажбите, реализирани след отчетния период, също са в унисон с очакванията. Негативният ефект върху продажбите от по-ранното завръщане на Англия у дома след участието на страната на Световното първенство в Бразилия е бил компенсиран от силни продажби в последните няколко седмици.

Sports Direct има големи очаквания за своя растеж. Търговецът няма да изплаща дивиденти, като вместо това насочи ресурсите си към осъществяване на придобивания – най-вече в Европа, където пазарът на спортни стоки е осем пъти по-голям от този на Острова.

„За текущия период продължаваме да се целим в пeчалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) в размер на 360 млн. лири“, се посочва в доклада, придружаващ финансовите резултати.

Въпреки че първоначално поскъпнаха, към 12:45 часа българско време акциите на Sports Direct поевтиняват с 1,68% до 701,50 пенса за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още