IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barnes & Noble компенсира слабите продажби на книги с играчки

Компанията се опитва да отгледа ново поколение читатели

10:24 | 11.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Barnes & Noble от години се бори със слабите продажби на книги, поради което придобива съвсем нова роля – магазин за играчки, пише Bloomberg.

Продажбите на играчки на веригата книжарници се увеличават с 20 на сто през последното фискално тримесечие спрямо същия период година по-рано, посочват ръководителите на компанията. След като промотира веригата като място за игри, кукли и конструктори Lego, Barnes & Noble вижда, че продуктите помагат за привличането на клиенти в нейните над 650 магазина.

Toys “R” Us и други вериги за играчки съкращават броя на магазините си, а KB Toys, която някога представляваше най-голямата подобна верига, базирана в моловете, затвори врати напълно. Същевременно една от целите на Barnes & Noble е да продава книги на купувачите на играчки, влизащи в магазините ѝ. По този начин веригата се опитва да отгледа ново поколение читатели.

„Ние разполагаме с неща, които не можете да откриете при другите търговци на дребно“, твърди Мичъл Клипър, ръководител на ритейл групата на базираната в Ню Йорк компания.

Този ход е част от разширяването на бизнеса със стоки, които не представляват книги, посочва главният изпълнителен директор на Barnes & Noble Майкъл Хюсби. Компанията се опитва да генерира повече приходи от подаръци и кафе. Продажбите в тази категория носят 23% от приходите на ритейл подразделението през 2013 г. Сумата е с 21% по-висока от тази, отчетена за предходната година.

Планът на Хюсби включва и отделянето на непечелившото подразделение на Barnes & Noble – Nook, което не успява да се справи с конкуренти като Kindle на Amazon.com и iPad на Apple.

Последните години обаче не са никак лесни за магазините за играчки, тъй като все повече потребители предпочитат да купуват от места като Amazon, eBay и други онлайн магазини. Най-голямата верига за играчки Toys “R” Us отчита 344 млн. долара загуба за първата половина на 2014 г. Година по-рано загубата ѝ възлиза на 224 млн. долара.

За Barnes & Noble играчките и игрите означават по-големи възможности. Когато семействата могат да играят заедно в магазина, те са склонни да прекарват повече време в него, посочва Клипър. Веригата предлага образователни игри, комплекти Lego и кукли на героите от филма „Замръзналото кралство“ на Walt Disney.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още