IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антверпен може да загуби позициите си на пазара на диаманти

Antwerp Diamond Bank ще спре кредитирането, което ще се отрази негативно на купувачите на диаманти

10:33 | 25.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дилърите на диаманти в Антверпен, които купуват 80% от най-скъпите скъпоценни камъни в света, губят банката си, пише Bloomberg.

Antwerp Diamond Bank, която от 80 години е източник на финансиране за мрежата от компании, търгуващи и обработващи скъпоценни камъни в белгийския пристанищeн град, ще спре кредитирането, след като продажбата й от страна на KBC Groep на китайската Yinren Group се провали миналата седмица.

Възможно е банката да отпуска по-малки заеми на представителите на индустрията, които разчитат на тези средства, за да купят необработени диаманти.

“Това може да не е добра новина за диамантената индустрия”, твърди Чарлс Уиндам, бивш директор продажби на De Beers и основател на WWW International Diamond Consultants. “Това беше единствената банка, свързана единствено с диамантената индустрия”.

Antwerp Diamond Bank (ADB) формира повече от 10% от 15-милиардния финансов пазар на диаманти. В момента банката затяга условията за кредитиране. Загубата на банката може да отслаби ключовата позиция на Антверпен в световната диамантена индустрия, тъй като градът се конкурира с места като Мумбай и Дубай.

Около една трета от търговците на диаманти в града са финансирани от ADB според групата Antwerp World Diamond Center, която представлява търговците.

Още през април банките заявиха, че съкращават дела на средствата, с които са готови да финансират купуването на скъпоценни камъни. Базираната в Амстердам ABN Amro Bank NV твърди, че ще запази кредитирането на диамантената индустрия в Белгия, като ще направи по-малко рискови заеми.

“Има достатъчно финансиране на пазара за правилните компании”, посочва ABN Amro. “Нашата дългосрочна перспектива за диамантената индустрия като цяло и за сектора в Белгия е позитивна”.

Решението на ADB да спре отпускането на нови заеми може да засегне цените на необработените диаманти. Миналата седмица те отбелязаха понижение с 5% - най-големият седмичен спад от две години насам според WWW International.

“Покупателната способност на Антверпен ще намалее в сравнение с тази на други места”, твърди Аниш Агарвал, партньор в компанията Gemdax, която оценява диаманти. “Това има и символичен аспект. Antwerp Diamond Bank е един от най-утвърдените играчи в индустрията”.

Всъщност тя е основана през 1934 г. в област, която по това време е център на световната търговия от средата на XIX век. След като мести всичките си камъни в САЩ, тъй като немската армия напредва през 1940 г., банката помага за съживяването на диамантената инудстрия в града след приключването на Втората световна война.

Базираната в Брюксел KBC, която е най-големият кредитор в Белгия по пазарна стойност, беше принудена да продаде диамантената банка като част от условията, наложени от Европейската комисия за получаване на държавна помощ през 2008 и 2009 г. След години на опити да намери купувач, през декември банката обяви, че е сключила споразумение за продажба с Yinren, китайска група, която търгува с диаманти.

В крайна сметка сделката се провали, след като Yinren не успя да представи подробни данни на белгийския регулатор на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още