IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина, забравена в музей, се оказа скъп оригинал

Платното е дело на прочутия британски художник Джоузеф Райт и може да бъде оценено на 1 млн. паунда

13:41 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Картина, забравена в музей, се оказа скъп оригинал

Картина, която е забравена в хранилището на музей преди повече от 50 години, тъй като е смятана за реплика, може да се окаже платно на стойност около 1 млн. паунда, предава BBC.

Според експертите произведението, което се намира в Derby Museum, е оригинал на Джоузеф Райт, един от най-харесваните британски художници.

"Coliseum by Moonlight” е нарисувана между 1780 и 1790 г. след като Райт обикаля Италия, а през тази година тя ще бъде подложена на реставрация.

По думите на персонала на музея платното е било оставено в хранилището след като е било зле поправено от реставратор в началото на 60-те години.

Експертите от музея не са знаели, че картината е реставрирана и тя е била повторно вписана в каталога като творба, нарисувана от някой от последователите на Райт, коментира Луси Бамфорд, старши куратор на изкуство. В крайна сметка грешката е установена от един от консерваторите в музея.

„Казахме си: „Не може да бъде. Има една картина в хранилището и тя е толкова ужасна“, коментира Бамфорт. „След като я изкарахме разбрахме, че зад тази картина има нещо, което си заслужава да бъде изследвано“.

За да се установи какво точно е останало от платното, ще бъде използвана инфрачервена технология, а консерваторът Марк Робърт ще използва разтворители, за да премахне горния слой боя, който е нанесен на по-късен етап.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още