IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's се готви за рекорд с картина на Пикасо

Аукционната къща е поставила начална цена в размер на 140 млн. долара на негова картина

11:58 | 25.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Аукционната къща Christie's се надява да успее да влезе в историята тази пролет, когато ще се опита да продаде на търг картината на Пабло Пикасо „Women of Algiers (Version O)“ най-малко за 140 млн. долара. Това е най-високата цена, поставяна за произведение на изкуството, което отива на аукцион, пише Wall Street Journal.

Преди две години Christie's постави цена от 85 млн. долара за триптиха на Франсис Бейкън „Три студии за Лушън Фройд“ и успя да го продаде на казино магната Илейн Уин за рекордните 142,4 млн. долара.

На 11-и май в Ню Йорк аукционната къща се опита да подобри този рекорд с творба на Пикасо.

В тази индустрия предварителните оценки на произведенията често са разумна отправна точка за започване на наддаването, като колекционерите често достигат до предлагането на много по-високи суми, за да се доберат до дадена творба.

От Christie's твърдят, че продавачът на картината на Пикасо е пожелал да запази анонимност, но се знае, че произведението е сменило последно собственика си преди 18 години, когато американските колекционери Виктор и Сали Ганз я продават чрез аукционната къща на лондонски дилър за 31,9 млн. долара.

Картината показва оскъдно облечена жена, чието лице напомня за това на бившата любовница на Пикасо Франсоаз Жило. Платното е вдъхновено от сцената, нарисувана от Йожен Дьолакроа през 1834 г., изобразяваща алжирски жени във фантастичен интериор.

Името на Пикасо все още се радва на огромна привлекателност на пазара на изкуство, което мотивира Christie's да постави толкова висока цена.

Творбата е част от серия от 15 произведения, създадени от букви от азбуката, които Пикасо рисува между края на 1945 и началото на 1955 г. Цялата група е продадена първоначално на фамилията Ганз за 212 500 долара, а почти всички творби от нея са препродадени по-късно поотделно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още