fallback

Ще покажат ли Visa, Coca-Cola и Сие червен картон на FIFA?

Обвиненията в корупция карат редица спонсори да обмислят оттеглянето си от уникалните маркетинг възможности, които асоциацията предлага

12:45 | 29.05.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Корупционният скандал, който разтересе през тази седмица FIFA, накара корпоративните спонсори на ръководния орган на футбола да изпитат сериозни притеснения, но маркетинговата мощ на най-популярната игра в света е толкова голяма, че прекъсването на връзките няма да е лесно, коментира в свой анализ The Wall Street Journal (WSJ).

Световният футбол предлага ненадмината платформа, чрез която марките могат да изпратят своите послания на развиващите се пазари, които са жизненоважни за растежа им. Макар че много от спонсорите на FIFA обявиха опасения заради обвиненията в корупция, които американската прокуратура отправи към 14 лица, свързани с организацията по рано тази седмица, нито един от тях засега не се оттегля от споразуменията си.

Visa Inc. заяви, че иска радикални промени във FIFA, за да не прекрати договора си, който иначе изтича през 2022 г. Други големи спонсори, като Adidas и McDonald's, също изразиха тревоги, докато Coca-Cola, която е спонсор на организацията от повече от три десетилетия, заяви, че спорът „е опетнил мисията и идеалите на Световното първенсто по футбол на FIFA”.

“Компаниите са разколебани [дали да продължат работа с FIFA], но в крайна сметка става въпрос за бизнес“, казва Роб Празмарк, който води преговорите по договорите на FIFA с компаниите чрез своята маркетингова агенция 21 Sports & Entertainment Marketing Group Inc. “Дали потенциалните печалби надделяват над негативния риск? Отговорът е - да“, добавя той.

FIFA засега не отговоря на искането за коментар по повод ефекта на обвинителните актове върху договорите за спонсорство.

Много спонсори работят с FIFA от години, дори десетилетия в някои случаи, въпреки постоянните обвинения в корупция и неправомерно поведение в организацията. Само за тази година FIFA е изправена пред всякакви проблеми - от предполагаема злоупотреба с мигранти, строящи футболните стадиони в Катар, до подкупи за избор на домакин на Световното първенство по футбол, организирано на всеки четири години.

През 2011 г. организацията започна разследване срещу двама от собствените си членове по обвинения в подкуп. Няколко спонсора, включително Adidas и Coca-Cola, тогава публикуваха изявления, с които изразиха загрижеността си относно инцидентите, но така и не прекратиха споразуменията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
fallback