IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците не пазаруват пармезан, докато Италия се бори с ефекта от санкциите

Мерките, взети от ЕС срещу Русия, оказват неприятни последици върху италианската икономика

21:05 | 22.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руснаците живеят с по-малко обувки Ferragamo и без пармезан, а Италия загуби повече от 1,5 млрд. долара заради санкциите на Европейския съюз, които имат за цел да накажат президента на Русия Владимир Путин, пише Bloomberg.

“Притесняваме се и се страхуваме”, заяви италианският министър на индустрията Фредерика Гуиди по време на интервю, дадено в офиса ѝ в Рим на Via Veneto - улица, известна със своите кафенета и елегантни магазини, където руснаците все още могат да бъдат забелязани да купуват стоки от дизайнерски марки преди да се отправят към дома си.

От десетилетия двете страни се радват на добри търговски отношения, подкрепяни от приятелството на бившия премиер Силвио Берлускони и Владимир Путин. Руските богаташи купуват висша мода директно от модните подиуми в Милано и похапват деликатеси като шунка от Парма. Благодарение на това Италия все повече разчиташе на стабилния и растящ износ към Русия.

Всичко това обаче приключи миналата година, тъй като конфликтът в Украйна постави разделителна линия в отношенията между Европа и Русия. САЩ и Европейският съюз (ЕС) наложиха санкции срещу Русия, а Путин отвърна на удара като забрани вноса на редица храни - от месо до млечни продукти, както и плодове и зеленчуци.

Италия, чийто износ е най-големият двигател на икономическия ѝ растеж, понесе голям удар. Дори и санкциите да бяха отменени, има риск четвъртата най-голяма икономика в Европа да е загубила позициите си заради големи конкуренти като Швейцария, която не е част от ЕС и не е задължена да спазва неговите закони.

“Увеличих разнообразието на сирената си като добавих няколко от Швейцария, Тунис, Мароко и няколко от Русия, но нищо не може да замени италианските сирена”, твърди Александър Крупетсков, собственик на магазин за сирена в Москва. Въпреки случващото се, той твърди, че магазинът му продължава да работи добре.

“Може да нямаме същия пазарен дял в Русия след като санкциите бъдат вдигнати”, коментира още 46-годишният Гуиди и допълни, че “това е голям проблем”.

Износът на Италия за Русия спадна с 1,25 млрд. евро (1,4 млрд. долара), или 12%, през 2014 г., сочат данните на Istat. Тази година може да се окаже още по-лоша, тъй като продажбите на стоки и услуги отбелязаха спад с 29,4% през първите четири месеца на 2015 г.

Италианските дрехи, текстил и кожи за износ в Русия са намалели с 16,5% през миналата година. Продажбите на храна и тютюн спаднаха с 9,6%, а най-големите износители - производителите на машини и оборудване, които изнасят най-много за страната, са загубили 4,1% според Istat.

Ако санкциите не бъдат премахнати цяла година, спадът в износа на тези стоки ще се увеличи съответно до 26,1%, 47,1% и 28,8%, сочат данни на Bloomberg.

Гуиди твърди, че италианското правителство се опитва да помогне за сключването на трайно примирие в Украйна, което ще позволи санкциите да бъдат вдигнати. И все пак Италия не може да направи много по въпроса. Основният събеседник, с когото Путин разговаря в Европа, е германският канцлер Ангела Меркел.

“Очаквам, че рано или късно ще премахнем ограниченията, пред които сме изправени днес”, заяви италианският премиер Матео Ренци в Милано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 6
tisia
преди 8 години
...и какво,само глупости надрънка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Rhapsody of fire
преди 8 години
И какво? Русия окупира Крим, подпали източна Украйна и продължава да издевателства над украинците, а ЕС трябва да си мълчи, за да си продава сирената?Т.е. по твоята лексика да се дупим на русия и да сме послушници на путин?Мерси - тая няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 15
Stefan--L
преди 8 години
Е ще се сетите откъде изгрява Слънцето ! Докато се дупим на ЕС и нашите послушковци Бойко Плевньо Кунева Местан Станишев Първанов и Симеонов им кузируват нашите производители на мляко сирена селскостопанска продъукция ,местни деликатеси ,и др производства са пред фалит ! Ще настъпят още по тежки времена на съкращение на работна ръка вследствие на санкциите и това ще довед до края на правителството на мутра 2 кланещо се и подчиняващо се безпрекословно на Америка ! Бат Бойко и Плевньо ще им стане тесно в ЕС май ще трябва еднопосочен билет да купят до командването им в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 5
nobel
преди 8 години
Горките руснаци. Ще умрат от глад без пармиджано и пармска шунка. А тука - в България всички само това ядем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още