fallback

Чепка грозде достигна цена от 8200 долара на търг

Гроздето е от специален сорт и в Япония се смята, че носи късмет

18:48 | 10.07.15 г. 2

Чепка грозде беше продадена на търг за 1 млн. йени (8200 долара) в префектура Ишикава в Япония, пише Wall Street Journal.

Цената на отгледаното в западната префектура грозде е почти двойно по-висока от миналогодишния рекорд от 550 хил. йени за същия сорт - Ruby Roman.

Чепката, продадена на тазгодишния търг, съдържа 26 зърна, което означава, че всяко едно от тях струва около 38 хил. йени (315 долара). Цялата чепка тежи 700 грама.

Печелившата оферта дойде от готвача Масаюки Хираи, който работи в хотел Nikko Kanazawa. Хирай заяви, че е искал светът да знае за хубавите неща в Ишикава. Гроздето ще бъде използвано за направата на десерт в ресторанта на хотела през следващите няколко дни.

Гроздето Ruby Roman е сладко и с ниска киселинност. Сортът е разработван повече от 14 години, а първата реколта отива на търг през 2008 г., като всяка година цената му поставя рекорд по време на аукциона.

В Япония има вярване, че първата чепка плодове или други храни носи късмет, ето защо често такива храни достигат много по-високи цени от реалната си пазарна стойност при продажба на търгове.

Цената на гроздето Ruby Roman в магазините може да започне от около 25 хил. йени, в зависимост от качеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
fallback