IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В градините на Версай има нов фонтан за пръв път от 300 години

Фонтанът е вдъхновен от книга с уроци по танци на Луи XIV

14:28 | 01.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ch&acirc;teau de Versailles Facebook Page</em></p>

Снимка: Château de Versailles Facebook Page

За пръв път от над 300 години в легендарните градини на Версай има нов фонтан.

Направен от 2000 стъклени мъниста, Les Belles Dances е нова постоянна инсталация в царския имот, съобщи Quartz. Той е създаден в чест на Луи XIV, по-известен като „Кралят Слънце“.

Създателят на фонтана, френският скулптор Жан-Мишел Отоние, се е обърнал към историческите книги за вдъхновение. Луи XIV е бил обсебен от дизайна и поддържането на градините си, обяснява Отоние, и е сред първите, които целенасочено използват изкуството за политическо влияние.

Отоние, който работи в тясно сътрудничество с ландшафтния архитект Луи Бенеш по поръчката, събира вдъхновение за новия облик на Версай от книгата на самия Луи XIV с уроци по танци.

В издание с ръчно изписани указания за барокови танци, 51-годишният артист, който е известен с големите си скулптури от заплетени стъклени кълба, забелязва образ, който прилича на собствената му работа.

Отоние работи с майстори на стъкло в Базел, Швейцария, за да направи златисти и сини стъклени мъниста за Les Belles Dances. На всяко стъклено мънисто е поставено ръчно, гланцирано и запечатано по едно златно листо – процес, който отнема по пет работни дни за всяка малка сфера. За инсталацията във Версай всяко мънисто е било поставяно на ръка, за да бъде сигурно, че траекторията на водата следва извивките на скулптурата.

Това беше луд проект, най-голямото произведение на изкуството, върху което съм работил“, казва Отоние. „Но беше изключително вълнуващо да бъде във Версай като френски артист и да създам нещо там“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още