IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биг Бен ще замлъкне за четири месеца

Заради корозия и структурни дефекти емблематичният часовник може да падне, предупреждават експерти

15:45 | 18.10.15 г. 1
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Механизмът на емблематичния часовник на Уестминстърския дворец в Лондон (седалището на британския парламент) ще бъде спрян за пълен ремонт за четири месеца, съобщава The Guardian.

Според изданието това е най-дългият период, в който лондончани няма да чуват мелодията на известния като „Биг Бен” часовник в неговата 156-годишна история.

Ремонтът на часовника е част от цялостен проект за обновяване на кулата, който ще коства 29,2 млн. паунда. Предвидено е още и изграждането на посетителски център, както и асансьор, който да замести 334-те стъпала, които сега туристите изкачват по пътя си към върха на кулата.

В доклад до комисията по финанси в британския парламент са посочени редица проблеми, които могат да доведат до преждевременно спиране на часовника, налагащи и ремонта на механизма.

Необходимо е още да се намери решение относно корозията на метала, посочват още експертите и предупреждават, че структурни дефекти могат да причинят падането на часовника и сериозно да уронят международната репутация на Парламента.

Само мерките, които да предотвратят падането на часовника, ще струват 4,9 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още