IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's продава на търг розов диамант с размерите на пощенска марка

Скъпоценният камък може да достигне цена от 28 млн. долара

20:15 | 03.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

16,08-каратов розов диамант с размерите на пощенска марка ще бъде предложен на търг от Christie’s през следващата седмица и може да достигне сумата от 28 млн. долара, пише CNBC.

Той има шанса да се окаже един от 10-те най-скъпи диаманти, продавани някога на търг. Камъкът е един от най-чистите розови диаманти, без следи от вторични цветове като лилаво, оранжево, кафяво или сиво.

Само три подобни диаманта над 10 карата са предлагани някога на търг.

Камъкът е оценен на 23 до 28 млн. долара. Въпреки това сумата е доста по-ниска от най-скъпия диамант, продаван някога в рамките на аукцион. Става дума за 59,6-каратовия Pink Star, който Sotheby’s продаде през 2013 г. за 83 млн. долара, но беше върнат на къщата след като купувачът не плати.

Цветните диаманти стават все по-привлекателна инвестиция за заможните хора по света, които търсят по-безопасни места за съхраняване на състоянието си.

Цените на цветните диаманти скочиха с 48% през последните пет години и със 149% през последното десетилетие според Knight Frank Luxury Investment Index.

“Вижте какво се случва по света”, коментира Рахул Кадакия, ръководител на международния бизнес на Christie’s с бижута. “Борсите в Азия. Валутите се движат нагоре и надолу. Проблемите в Близкия изток остават. Така, че ние се надяваме, че всичко ще се успокои и светът ще бъде едно страхотно място”. По думите му в момента всички искат да се чувстват в по-голяма безопасност.

Търгът ще се проведе на 10 ноември. Самият розов диамант е част от пръстен, но според Кадакия може лесно да бъде поставен на колие, гривна или друго бижу. Новият собственик на скъпоценния камък ще получи правото да му даде име.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още