IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панел от Берлинската стена стана символ на обединението на Европа

Парче от стената с графит, изобразяващ американския президент Дж. Ф. Кенеди, беше поставено пред сградата на ЕК в Брюксел

18:21 | 09.11.15 г.
<p>
	Парче от Берлинската стена беше поставено пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Парче от Берлинската стена беше поставено пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: ЕК

Панел от Берлинската стена беше поставен пред централата на Европейската комисия в Брюксел в опит да съживи спомена за един от историческите мигове на обединението на Европа, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. 

Автентичното парче е с височина от 3,6 метра и тежи 3 тона. На него има графит с изображението на американския президент Дж. Ф. Кенеди. Панелът ще бъде постоянно изложен пред входа на централната сграда на ЕК в Брюксел като символ на обединена Европа. 

Заместник-председателят на Комисията Кристалина Георгиева коментира по време на церемонията, че падането на Берлинската стена преди 25 години е исторически момент и за Германия, но и за цяла Европа.

"От днес това парче от историята ще стои пред централната сграда на Европейската комисия, за да ни напомня защо всички днес сме тук – за да пазим мира, просперитета и единността на континента", каза още тя.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле, който е сред подписалите Договора за обединението на Германия през 1990 г. от името на федералното правителство, допълни: "Трябва винаги да помним, че Германия успя в обединението си, защото Европа също искаше нейното разделение да бъде преодоляно". 

От ЕК напомнят, че през 2009 година по случай 20-тата годишнина от падането на Берлинската стена автентични панели от стената бяха поставени на площад "Люксембург" в центъра на Брюксел. През 2012 година Европейската комисия придоби панелът от стената, на който е изобразен портретът на президента Кенеди.

Той е поставен на централно място в пешеходното пространство пред "Берлемон" (централната сграда на ЕК - бел. ред) след като беше реновиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още