IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone очаква продажбите да растат с 5% до 2020 г.

Най-големият производител на млека в света съкращава разходите си

11:19 | 18.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Годишният растеж на продажбите на Danone би трябвало да надхвърли 5% до 2020 г., според прогноза на компанията. Най-големият производител на млека в света съкращава разходи в бизнеса с пресни млека, пише Bloomberg.

Този сегмент от бизнеса на Danone има за цел да повиши маржа на печалбата си с повече от 2 процентни пункта при неизменни валутни курсове до 2020 г., след като продажбите се очаква да растат с между 3 и 5% на годишна база, изчисляват анализатори от Kepler Cheuvreux, Barclays и Exane BNP Paribas.

На семинар с инвеститори в Евиан, Франция, главният изпълнителен директор Емануел Фабер представи стратегията си година, след като пое поста.

Поделението за пресни млека, което носи близо половината от общите приходи, от години страда заради растящите цени на млякото и спада на потреблението в Западна Европа, тъй като потребителите предпочетоха по-евтини местни производители. Освен това Danone не успява да преструктурира бизнеса си с бебешки храни в Китай, а тази година се съгласи да продаде бранда си Dumex на този пазар на свой партньор.

Компанията очаква поделенията й за вода и бебешки храни да запишат ръст на продажбите от 7 до 10% на годишна база, докато бизнесът с медицински храни ще се увеличи с 6 до 8 на сто, твърдят анализаторите.

Danone публикува слайдове от презентацията на своя сайт късно във вторник с подобни цифри за тези поделения, въпреки че не се конкретизира за какво точно се отнасят цифрите. Говорител на Danone коментира, че слайдовете описват „амбицията“ на Danone за 2020 г., но без повече подробности.

Прогнозата на производителя на млека за 2015 г. е за 4-5% растеж. Спрямо очакванията през 2011 г. прогнозата се понижава. Тогава Danone предричаше покачвания от 6 до 8 на сто, или по-бърз ръст спрямо конкурента Nestle SA в дългосрочен план.

През 2013 г. Danone записа първата си годишна загуба от над десетилетие, след като компанията бе обвинена в корупция в Китай и бе засегната от фалшиви твърдения относно безопасността на бебешките храни. Въпреки че местните брандове на Danone все още търпят щети, компания залага на онлайн търговията, тъй като китайците купуват повече чуждестранни бебешки храни онлайн.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват съживяването през втората половина на 2015 г. да доведе до 11% ръст на нетната печалба за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още