IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: В кои страни се теглят най-много пари около Коледа?

С наближаването на празниците банките значително увеличават паричните си запаси

17:27 | 21.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На местата, където се празнува Коледа, търговците на дребно са изправени пред обичайната за края на годината надпревара в опит да запазят рафтовете си отрупани със стоки. Те обаче няма да са единствените, изправени пред сезонно изчерпване на инвентара си: банките също трябва да повишат запасите си за Коледа, коментира Economist.

Подобно на баниците с късмети и пуловерите на еленчета, търсенето на пари в брой също достига своя пик през декември, когато потребителите теглят от средствата си, за да плащат за коледни подаръци, бакшиши и пътувания по празниците. През седмиците преди празника банките трупат допълнително пари в брой в трезорите си, за да задоволят допълнителното търсене. През седмиците след това пък получателите на коледни парични подаръци се втурват да ги депозират, а излишните пари се изпращат обратно в централните банки и се изключват от изчисленията.

В богатите страни, където картовите плащания са се превърнали в ежедневие, парите в обращение обикновено се повишават с под 5% през декември, а в Америка едва отбелязват ръст. В развиващите се страни обаче, като Бразилия и Русия, където картите са по-рядко срещани, парите в брой скачат с над 10%. Страната, където потребителите използват най-много кеш, е Китай. Китайската нова година, която обикновено се пада на дата между средата на януари и средата на февруари, повишава търсенето за пари в брой с над 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още