IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на най-големия син сапфир в света е под въпрос

Собственикът му се колебае дали да го продаде, или да го превърне в атракция

16:43 | 08.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Собственикът на най-големия син сапфир в света обяви в четвъртък, че обмисля дали да се опита да го продаде на търг, или да го изложи като международна атракция, предава Ройтерс.

Камъкът, който е от Шри Ланка, е оценяван на повече от 100 млн. долара. Той е голям колкото човешка длан и тежи 1404,49 карата (281 грама).

“Бих желал да го запазя, да го покажа и споделя с публиката”, твърди собственикът, който е пожелал анонимност от съображения за сигурност. Същевременно той е притеснен именно от проблемите, свързани със сигурността, докато камъкът е у него.

Органът, който отговаря за скъпоценните камъни в Шри Ланка, потвърди, че камъкът е най-големият син сапфир в света. Той е добит в централния район Ратнапур.

Местните легенди разказват, че световно известните сини сапфири от Шри Ланка са създадени от сълзите на Адам, след като Господ го прогонва от рая.

Трите най-големи такива камъка са открити именно в Шри Ланка. Този, който преди беше първенец, тежи 1395 карата.

Британската принцеса Даяна носеше годежен пръстен, изработен от син овален сапфир от Шри Ланка, обграден с диаманти. Кейт Мидълтън пък носеше подобен сапфир с диаманти, отново от Шри Ланка.

Страната е изнесла скъпоценни камъни и бижута на стойност 381,2 млн. долара през 2014 г., сочат данни на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още