IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на „Оскарите”

Темата за расовото разнообразие в актьорските номинации доминира наред с въпроса дали Академията ще даде най-сетне златната статуетка на Леонардо ди Каприо

18:26 | 28.02.16 г.
<p>
	Покритите с 24 каратово злато статуетки тази година ще изглеждат така. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Покритите с 24 каратово злато статуетки тази година ще изглеждат така. Снимка: Ройтерс

Само след няколко часа в Лос Анджелис ще започне 88-та церемония по връчването на на 50-те най-желани филмови отличия “Оскар”.

Според в. “Холивуд рипортър” церемонията по раздаването на “Оскарите” ще надхвърли сумата от 20 милиона долара, съобщава БНР.

Покритите с 24 каратово злато пластики тази година ще бъдат малко по-различни. В леярна “Полич таликс файн арт” в Ню Йорк те ще бъдат отляти по оригинална технология и по оригинала на скулптура Джордж Стенли от 1929 г.

Въпросът тази година е дали Американската филмова академия ще даде най-сетне златната статуетка на Леонардо ди Каприо. Той има номинация за шести път в категорията за най-добър актьор, публиката го харесва, но определено не е от любимците на членовете на Академията. Всъщност актьорът е номиниран досега 138 пъти за различни отличия, но е получил едва 34 награди. 

Въпреки призивите на цветнокожи режисьори и актьори 88-та церемония по раздаването на “Оскарите” да бъде бойкотирана, анкета на Ройтерс констатира, че 44 на сто от участниците не са съгласни с този бойкот.

Тазгодишната церемония за наградите "Оскар" обещава оспорвана надпревара в категорията за най-добър филм, изпълнения от Лейди Гага и Сам Смит и много добър шанс за Леонардо ди Каприо и Силвестър Сталоун да спечелят първите си статуетки, предаде Асошиейтед прес.

Най-коментираната тема обаче е за липсата на расово разнообразие в актьорските номинации, пише БТА. Тя доминира в радио и телевизионните предавания и застрашава да завладее най-важната нощ за киноиндустрията.

Очаква се водещият на церемонията Крис Рок, който нарече Холивуд "индустрия за бели" през 2014 г., да засегне темата за по-малките шансове за цветнокожите. Според хората от киноиндустрията той е идеален за целта.

Звездите, които ще връчват наградите, са с всякакъв цвят на кожата - Морган Фрийман, София Вергара, Кевин Харт, Упи Голдбърг, Сара Силвърман, Тина Фей, Кери Уошингтън, Куинси Джоунс, Джей Джей Ейбрамс, Дейзи Ридли. Миналогодишните победители Еди Редмейн, Патриша Аркет, Джей Кей Симънс, Джулиан Мур, Джон Леджънд и Комън също са сред тях. 

Най-важни са номинираните, които малко бяха пренебрегнати тази година заради проблемите в киноиндустрията.

"Завръщането" води с 12 номинации, включително за най-добър филм. Най-големите му съперници в тази категория са "Големият залог" и "Спотлайт". Останалите претенденти за "Оскар" за най-добър филм са "Бруклин", "Лудия Макс: Пътят на яростта", "Мостът на шпионите, "Марсианецът", "Стая".

Водещите претенденти за "Оскар" за най-добър филм си разпределиха наградите на гилдиите. "Спотлайт" спечели голямата награда на Гилдията на актьорите, "Големият залог" - на Гилдията на продуцентите, а "Завръщането" донесе на Алехандро Гонсалес Иняриту наградата на режисьорската гилдия за втора поредна година. Много членове на Академията са от тези гилдии, което означава, че Иняриту може да получи втория си "Оскар". Негови конкуренти в режисьорската категория са Адам Маккей за "Големият залог", Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта", Лени Ейбрахамсън за "Стая" и Том Маккарти за "Спотлайт". 

Леонардо ди Каприо и Бри Ларсън доминираха в останалите наградни церемонии през този сезон и са фаворити за наградата "Оскар" за най-добър актьор и актриса. Съперници на Ди Каприо са Еди Редмейн за "Момичето от Дания", Брайън Кранстън за "Тръмбо", Мат Деймън за "Марсианецът", Майкъл Фасбендер за "Стив Джобс". Ларсън е номинирана заедно с Дженифър Лорънс за "Джой", Кейт Бланшет за "Каръл", Сирша Ронан за "Бруклин" и Шарлот Рамплинг за "45 години".

По брой номинации след "Завръщането" са "Лудия Макс: Пътят на яростта" с 10, "Марсианецът" - 7, " Мостът на шпионите", "Каръл" и "Спотлайт" с по 6, "Големият залог" и "Междузвездни войни: Силата се пробужда с по 5, "Стая" и "Момичето от Дания" с по 4.

В програмата между връчването на наградите са музикални изпълнения от номинираните за оригинална песен Лейди Гага, Сам Смит и Уикенд. Предвидено е и специално участие от Дейв Грол.

Кошници с подаръци на обща стойност 233 000 долара ще получат всички номинирани за „Оскар” тази година.

Покритата с 24-каратово злато статуетка „Оскар”, струва не повече от 400 долара, пише “Independent”. За последното изчисление на себестойността на най-желаната награда в света на киното е правена през 2011 г., когато цената на златото дори е била по-висока, отколкото в момента.

Стойността на статуетката обаче може да се покачи значително, ако бъде продадена от притежателя си впоследствие. Най-високата цена, плащана някога за „Оскар”, е 1 542 500 долара. Сумата дал Майкъл Джексън през 1999 г., за да притежава наградата за най-добър филм, присъдена на „Отнесени от вихъра”. Статуетката на Вивиан Лий за най-добра актриса в главна роля (за същия филм) пък била продадена за повече от половин милион долара през 1993 г. В историята на „Оскарите", които се раздават от 1929 г. насам, са връчени почти 3000 статуетки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още