IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилна игра учи децата как да изхвърлят разделно отпадъци

"Разделко" е насочена към деца между 3 и 12 години

16:27 | 09.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.bulecopack.com</em></p>

Снимка: www.bulecopack.com

Специално разработена анимационна игра, наречена „Разделко“ учи децата как да събират разделно отпадъци. Играта е безплатна и може да се ползва на мобилни устройства с операционна система Android, както и на компютри с Windows, твърди авторът на идеята Димитър Карагегов от "Булекопак" – една от организациите, организираща разделното сметосъбиране в над 40 общини в България.

По думите на Карагегов идеята е била да се направи нещо модерно и интересно, защото подходът към обучението на децата е остарял.

Играта е насочена към деца между 3 и 12 години, при които все още се формират навиците. Наблюденията обаче показват и интерес от страна на възрастни хора, коментира още той.

Главният герой се казва Разделко. Той е зелен приказен герой, който от създаването на "Булекопак" учи как се събират разделно отпадъците. Играта има подробни инструкции, които се прилагат на практика в нея. Освен това са предвидени и помощници на Разделко, помагащи за доброто представяне на играча.

Авторът на идеята твърди, че играта не само учи децата кой отпадък в какъв цвят контейнер трябва бъде изхвърлян, но е и доста увлекателна. Играчът трябва да се справи с постоянен поток от отпадъци, които трябва да сортира по правилен начин, а по този начин генерира точки. За играта е разработена и специална валута, с която могат да се купуват повече животи или подходящ пейзаж за фон. Играчите могат да се сдобият с фон от няколко общини - София, Пловдив, Шумен, а най-скъпият е от Копривщица.

Най-добрите играчи пък са отличавани в конкурс. Карагелов твърди, че играта е безплатна и винаги ще бъде такава. В момента тече едномесечен период на тестване и разучаване от децата, а след това се планира организирането на състезание за играчите. Най-добрите ще получат предметни награди. Оценката ще се прави на база натрупаните точки в играта.

Планира се играта да се разпространява в училища и детски градини, като те могат да я свалят от уебсайт или да я получат на диск.

Професионалният художник-аниматор Сава Комитски, който също е участвал в създаването на играта, твърди, че е възможно разработването на „Разделко“ и за други операционни системи. Двамата специалисти са създали продукта за четири месеца,

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още