IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания показва апетит за придобиване на Bang & Olufsen

Двете компании водят преговори, но параметрите на сделката не са уточнени

15:31 | 22.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Датският производител на висок клас hi-fi системи Bang & Olufsen води преговори да бъде придобит от Sparkle Roll Group, докато китайският дистрибутор на луксозни стоки се опитва да увеличи разнообразието на продуктите, които предлага, пише Bloomberg.

Sparkle Roll, която продава коли с марките Rolls-Royce и Bentley, както и луксозни часовници, обяви във вторник, че част от елементите по сделката предстои да бъдат уточнени. Цената трябва да бъде „разумна“ и отразява „значителната несигурност и инвестициите, необходими за осигуряването на бъдещо развитие и растеж“, коментира Sparkle Roll в изявление. Компанията не разкри цената, нито детайли как ще бъде извършено самото плащане.

Придобиването ще позволи на мениджмънта на B&O да се фокусира върху завръщане на компанията към успеха и увеличаване на продажбите, твърди Ци Дзиенхун, най-големият акционер в Sparkle Roll по данни, събрани от Bloomberg.

B&O, която произвежда телевизори с цени над 8 хил. долара, се бори да спечели купувачи за своите продукти, докато цените на телевизорите с плоски екрани спадат, а все повече хора слушат музика от смартфоните си, а не от домашни аудио системи.

Продажбата на 91-годишния производител на електроника ще отбележи края на една ера за компанията, известна по света с прост, изчистен дизайн на продуктите. Оле Андерсен, председател на B&O, коментира пред датския вестник Berlingske през 2014 г., че компанията е твърде малка, за да остане независима и или трябва да свие областите, в които оперира, или да си потърси партньори.

Bang & Olufsen си партнира със Sparkle през 2012 г., за да насърчи продажбите в Китай, а миналата година заяви, че ще продаде своя бизнес за аудиосистеми за автомобили на Harman International Industries, за да се фокусира върху потребителските продукти. Планът за завръщане към успех ане се е оказал достатъчно бърз и компанията е загубила доста средства, разработвайки и създавайки телевизори, разкри главният изпълнителен директор Туе Мантони на 18 март, след като обяви партньорството за аутсорсване на продукцията на телевизори на LG Electronics.

Sparkle Roll, която е листната на борсата в Хонконг, е дистрибутор на висок клас коли, часовници, вина и пури в Китай.

Подобно на други компании в индустрията за луксозни стоки Sparkle Roll беше засегната от антикорупционната политика на китайския президент Си Дзинпин. През фискалната 2015 г. приходите на компанията се свиха до 2,6 млрд. хонконгски долара (335 млн. щатски долара), което е с 40% по-малко от отчетеното за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още