IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания представи първата си полимерна банкнота

На банкнотата от 5 лири е изобразен Уинстън Чърчил

18:06 | 02.06.16 г.
<p>
	Управителят на АЦБ Марк Карни представя новата банкнота. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на АЦБ Марк Карни представя новата банкнота. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) представи днес първата си полимерна банкнота, носеща лика на лидера от Втората световна война Уинстън Чърчил, предаде Ройтерс.

Централната банка обяви през 2013 година, че Чърчил ще се появи върху следващата купюра от 5 лири, която ще е първата, направена от много тънка пластмаса. АЦБ отбеляза, че полимерните пари ще бъдат по-устойчиви и по-трудни за фалшифициране от книжните.

"Като въвеждаме полимера, се приравняваме към най-добрата международна практика, наред с Австралия, Нова Зеландия и Канада", заяви управителят на АЦБ Марк Карни.

"Също като Чърчил, може да се наложи да почакаме малко американците да се присъединят", каза той, намеквайки за влизането на САЩ във войната през 1941 година, над две години след Великобритания.

Карни говори при представянето на окончателния дизайн на новата банкнота в родното място на Чърчил, двореца Бленъм от 18-ти век, на север от Оксфорд.

Британците ще могат да пипнат новите пари за първи път през септември тази година, когато те официално ще влязат в обращение. Предвижда се в страната да бъдат пуснати 440 милиона броя, посочва ТАСС.

Купюрите с Уинстън Чърчил ще поставят началото на активно използване като платежно средство и на други пластмасови банкноти - за 2017 година е планирано да се появят полимерни банкноти с номинал 10 лири и лика на авторката на "Гордост и предразсъдъци" Джейн Остин, а през 2020 година - и банкноти от 20 лири с художника от 19-и век Джоузеф Търнър.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още