IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК нареди на 7 испански футболни клуба да върнат незаконна държавна помощ

Клубовете, сред които Барселона и Реал Мадрид, са се облагодетелствали от данъчни облекчения и сделки със земя на завишени цени

14:58 | 04.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) нареди на седем испански футболни отбора, сред които Барселона и Реал Мадрид да върнат десетки милиони евро незаконна държавна помощ, предаде AFP.

Комисията е на мнение, че подкрепата на испанското правителство, под формата на данъчни облекчения и сделки със земя на завишени цени, е дала на клубовете „несправедливо предимство“ спрямо останалите.

Другите пет клуба, които ще трябва да връщат пари, са Валенсия и Атлетик Билбао, както и Атлетико Осасуна, Елче и Еркулес от втора дивизия на испанската лига.

„Използването на парите на данъкоплатците за финансиране на професионални футболни клубове може да създаде нечестна конкуренция“, посочва в изявление еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Професионалният футбол е търговска дейност с участието на много пари, а обществените пари трябва да се съобразяват с правилата за честна конкуренция. Субсидиите, които разследвахме в тези случаи, не се съобразяват с тях“. 

Реал Мадрид, Барселона, Атлетик Билбао и Осасуна ще трябва да върнат на испанското правителство по 5 млн. евро, защото клубовете са ползвали преференциална данъчна ставка, която е била с 5% по-ниска от тази на конкурентите. Клубовете са били разглеждани като орагнизации с нетърговска цел, а не като търговски дружества.

„Четирите клуба са се възползвали от по-ниската данъчна ставка над 20 години без основателна причина“, посочват от ЕК.

Освен това Реал Мадрид ще трябва да върне 18,4 млн. евро заради размяна на земя в центъра на Мадрид, която е станала по завишени цени.

Валенсия, Елче и Еркулес ще трябва да върнат 20,4 млн. евро, 3,7 млн. евро и 6,1 млн. евро съответно на местните власти във Валенсия, след като са се облагодетелствали от заеми и банкови гаранции при по-изгодни условия от другите клубове.

Комисията обяви още, че е приключила с разследването на пет холандски футболни клуба, включително ПСВ Айндховен, и не са открити нарушения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още