IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

China Film се готви за най-голямото IPO в китайската развлекателна индустрия

Филмовият дистрибутор ще се листне на борсата в Шанхай този месец

18:00 | 20.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият филмов дистрибутор в Китай China Film планира първично публично предлагане на стойност 4,09 млрд. юана (611 млн. долара), което може да се превърне в най-голямото IPO в развлекателната индустрия в страната, пише Bloomberg.

Подразделението на държавната China Film Group Corp. планира да предложи 467 млн. акции, когато се листне на борсата в Шанхай, сочат документи, подадени в сряда. Компанията ще стане публична на 28 юли. Набраните средства ще бъдат използвани за създаването на филми и за инвестиции в кина, твърди фирмата.

Продажбата ще помогне за експанзията на China Film в страната, чиято медийна и развлекателна индустрия е оценявана на 180 млрд. долара. Същевременно компанията се конкурира с играчи като Dalian Wanda Group.

Киното е един от най-бързо растящите сектори в Китай, в момент, в който страната се опитва да се насочи към по-потребителски ориентирана икономика от такава, която до голяма степен разчита на тежката промишленост.

Основният бизнес на China Film е филмовата дистрибуция, където компанията притежава пазарен дял от 58% в страната. Докато пазарът в азиатската страна расте, той е на път да изпревари американския и да се превърне в най-големия филмов пазар в света до 2017 г. Печалбата на China Film скочи със 76% миналата година до 868 млн. юана.

IPO-то ще помогне на China Film да финансира своите планове за експанзия, които включват създаването на 53 филма и 14 телевизионни сериала. Освен това компанията планира откриването на 91 кина през следващите три години. Делът на компанията майка ще спадне от 93% на 67% след първичното публично предлагане, обяви компанията.

IPO-то може да бъде най-голямото в китайската развлекателна индустрия, надминавайки това на оператора на тематични паркове Haichang Ocean Park Holdings, което достигна 363 млн. долара в Хонконг през 2014 г., сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още