fallback

Ще има ли по-строг контрол за ползването на музика в търговските обекти?

Не се предвижда увеличаване на броя инспектори, които следят за плащането на правата, разкриха от Министерството на културата

08:56 | 28.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Не се планира увеличение на броя на инспектори, чиято задача е да следят дали около 150-те хил. ползватели в България (магазини, хотели, търговски обекти и др.) плащат за авторски и сродни права при публично изпълнение на музика. Това коментира за Investor.bg директорът на Дирекция “Авторско право и сродни права” към Министерство на културата Георги Дамянов.

В момента инспекторите са само петима за цялата страна.

„Не се планира увеличаване на щата на дирекцията, респективно на министерството, защото в държавата не се предвижда каквото и да е увеличаване броя на администрацията“, обясни Дамянов.

Изказването е по повод коментар на дружеството за колективно изпълнение на авторски права в музиката Музикаутор, в който се посочва, че бройката е прекалено малка и контролът е недостатъчен.

„Бройката на инспекторите е такава, защото щатът на дирекцията и министерството е такъв“, твърди още Дамянов.

По думите му броят на проверките, които инспекторите правят годишно, е между 500 и 600, като в тях влизат не само тези на заведения и магазини, а и проверки на кабелни оператори, на фирми за софтуер, радио и телевизионни организации, концерти и други.

„За първото 6-месечие на настоящата година са извършени 225 проверки“, посочва Дамянов.

Припомняме, че от Музикаутор сигнализираха, че годишно проверките са около 500, а дружеството настоява за законодателни промени, които да предвидят и сътрудници на места. Идеята е общинските инспектори, които проверяват заведенията за изпълнени задължения за хигиена, пожарна безопасност и т.н. да проверяват и дали въпросният обект работи с Музикаутор. Ако това не е така, организацията иска да се налагат санкции.

От своя страна Дамянов посочва, че сегашният брой на проверките е „предостатъчен за този административен капацитет на министерството, а броят на инспекторите не е достатъчен“. Той е категоричен, че няма шансове да бъде увеличен. Едва около 10% от заведенията и търговските обекти заплащат за музика, което нарежда страната ни на последните места в ЕС по събираемост.

Събраните авторски възнаграждения в Европа възлизат на 0,049% от БВП на Стария континент, показват данните. За света този дял е 0,014%, докато в Африка - 0,008%. България не е включена в тази статистика, но по данни на Музикаутор страната ни се доближава до резултатите на Африка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
fallback