IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко струва една Олимпиада

По данни на Oxford Olympic Study 2016 Рио е похарчил 4,58 млрд. долара за домакинството на игрите

18:41 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И така – само няколко часа ни делят от официалното откриване на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро, което ще се състои на стадион „Маракана“. Организаторите вложиха много усилия, труд и пари, за да достигнат до тук. Да си домакин на Олимпиада без съмнение е скъпо удоволствие. В края на 2015 г. жителите на германския северен град Хамбург гласуваха да оттегляне на кандидатурата на града за домакинстване на игрите през 2024 г., като именно финансирането бе основен фактор за решението, припомня Statista. 51,6 процента от жителите на Хамбург отговориха с “не” на въпроса дали искат олимпиада в града им.

По данни на Oxford Olympic Study 2016 Рио е похарчил 4,58 млрд. долара за домакинството на игрите тази година, което представлява преразход на предварително разчетения бюджет с цели 51%. Според други данни обаче разходите са в размер на 38,7 милиарда реала (10,96 милиарда долара).

И въпреки че цифрата звучи като доста сериозна сума, тя е нищо в сравнение с парите, които Сочи похарчи за Зимните игри преди две години. Проектите флагмани на събитието надминаха катастрофално бюджетите, заради което общите разходи се уголемиха като търкаляща се по склона на планина снежна топка.

В крайна сметка игрите струваха на Русия над 20 млрд. долара – огромно надхвърляне на бюджета с цели 289 процента.

През 2007 г. Великобритания увеличи над три пъти разходите за игрите през 2012 г. до 9,3 млрд. паунда (15,5 млрд. долара), след като по-рано властите бяха подценили разноските за изграждането на съоръжения. 

НОВИНИТЕ ОТ РИО МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ В СПЕЦИАЛНАТА СЕКЦИЯ НА Gol.bg!

Infographic: The Massive Costs Behind The Olympic Games  | Statista

Още графики вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още