IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове ще пазят слоновете в природен парк в Зимбабве

Черният пазар на слонова кост се оценява на 10 млрд. долара

12:54 | 17.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Два безпилотни летателни апарата ще пазят слоновете от бракониери в най-големия природен парк в Зимбабве – Хванге, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Допълнителните мерки в защита на слонската популация включват още и увеличаване на служителите в парка, както и назначаване на специално обучени за охрана кучета.

Целта, освен да бъдат защитени слоновете, е и да бъде запазена привлекателността на националния парк за чуждестранните туристи. Туризмът носи около 11% от приходите в бюджета на Зимбабве, възлизащи на 14 млрд. долара през тази година, посочва още ТАСС.

В Хванге живеят около 2/3 от популацията на слоновете в Зимбабве. През последните две години обаче поне 300 от слоновете са станали жертва на бракониери, които отравят водата с цианид.

Главният трофей са бивните, които са особено ценени в Азия. В Китай килограм слонова кост се оценява на над 2 хил. долара. Черният пазар на слонова кост се оценява на 10 млрд. долара.

За седем години популацията на слонове в Африка е намаляла до 450 хил., като най-много от тях живеят в Ботсвана – около 200 хил. През 70-те години броят на слоновете на континента е надхвърлял 1,2 млн.

За да бъдат защитени животните, през 1989 година търговията със слонова кост беше забранена. През 2008 година обаче в Китай решават да разхлабят стриктните забрани и да позволят покупката на слонова кост, което се използва от нелегалните търговци.

Правителството на Зимбабве планира да предложи отмяна на забраната и така, с помощта на законната търговия със слонова кост да бъдат ударени бракониерите. Бъдещето на видовете, които са под заплаха за изчезване, ще бъде коментирано по време на конференция през септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още