fallback

Председателят на Spotify се оттегля от поста си

Мартин Лоренцон е единият от основателите на стрийминг услугата

12:40 | 14.10.16 г.

Мартин Лоренцон, единият от основателите на шведската музикална услуга Spotify, се оттегля от поста си на председател на компанията след 10 години на него, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор и също съосновател на фирмата Даниел Ек ще поеме ролята, като ще остане начело на Spotify, обяви говорител на компанията в имейл. Лоренцон ще стане заместник председател, обяви самият той в Twitter.

Spotify, най-голямата абонаментна стрийминг услуга в света, миналия месец премина границата от 20 млн. абонати. Със своите общо 100 млн. потребители на безплатната и платената ѝ услуга месечно, Spotify се бори с конкуренти като Apple и Amazon.com.

Същевременно тя се опитва да договори нови договори за лицензи с най-големите звукозаписни компании в света.

Spotify, която генерира повече от 2 млрд. долара приходи миналата година, се готви за първично публично предлагане, което ще се случи до края на 2017 г.

По-рано тази година Лоренцон се присъедини към рискови инвеститори, основателя на Skype Никлас Зенстром, бившия финансов министър на Швеция Андерш Борг и няколко други бизнес лидери в отворено писмо, което призовава за реформи в шведското образование, данъчната система и други индустрии. В текста се посочва, че ако това не се случи, може да изгони компаниите от страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 06.09.22 г.
fallback