IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платената стрийминг услуга тласка нагоре бизнеса на SoundCloud

От компанията не отричат категорично слуховете, че тя може да бъде придобита

16:18 | 25.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

SoundCloud увеличава приходите си, разширява се и се фокусира върху изграждането на устойчив бизнес, така че базираният в Берлин музикален стартъп да остане независим, твърди съоснователят ѝ Ерик Валфорс, без категорично да отрече слуховете, че компанията обмисля продажбата си, пише Bloomberg.

7-месечната абонаментна програма Go на музикалната услуга насърчава ръста на продажбите и рекламните сделки, посочва в интервю за Bloomberg TV Валфорс, без да разкрива повече подробности.

SoundCloud планира да предложи Go и в други страни, посочва той, споменавайки Германия и Южна Америка като потенциални дестинации от дългия списък с пазари.

SoundCloud пусна струващата 10 долара на месец Go през март в опит да генерира надеждни приходи чрез своята 9-годишна платформа, в която музиканти и диджеи качват своите песни и ги споделят със слушателите. Това я остави в пряка конкуренция със стрийминг услуги като Spotify и Apple Music, но също така укрепи потребителската база от около 175 млн. слушатели и стимулира рекламните сделки, твърди съоснователят ѝ. В момента Go е достъпна в седем страни, включително САЩ, Великобритания и Франция. 

“Растежът е изключително добър, както от страна на броя потребители, така и от страна на приходите, тъй като предлагаме реклами на всички тези пазари”, посочва Валфорс, който е главен технологичен директор на компанията. Той отказва да разкрие повече подробности по въпроса.

Ходове като пускането на Go подхранват спекулациите, че SoundCloud може да стане обект на придобиване. През юли Bloomberg News писа, че собствениците на компанията обмислят продажба, която може да я оцени на 1 млрд. долара. Миналия месец пък Financial Times писа, че Spotify е в напреднали преговори за придобиването на SoundCloud.

Валфорс отказва да коментира всички тези слухове. Запитан дали компанията иска да остане независима, съоснователят ѝ заяви, че това е неговата цел.

“В крайна сметка като основател това е нещото, което искаш да постигнеш”, коментира той. “Искаш да имаш бизнес, който е напълно устойчив и добре функциониращ, а очевидно ние сме се фокусирали върху това”.

Същевременно SoundCloud води преговори “на няколко нива” с един от основните си инвеститори - Twitter - за начини за сътрудничество, посочва Валфорс. SoundCloud набра около 70 млн. долара от Twitter през юни, в рамките на кръг на финансиране за около 100 млн. долара, който оцени компанията на 700 млн. долара, твърди източник, запознат с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още