9 ноември е първата дата, когато ценителите на висшата кулинария, гурме кафето и професионалното хорека оборудване, ще имат възможност да намерят всичко на едно място.
В Интер Експо Център – София ще отвори врати за пореден път изложението СИХРЕ, приютяващо тази година над 80 бранда от 22 държави.
Посетителите ще се потопят в гватемалска атмосфера с великолепно кафе от световно състезание. Шеф-готвачи от Швеция, Холандия и България ще демонстрират постиженията си, а родни кулинари и баристи ще премерят сили в две различни състезания.
За небцата на кулинарните любители
На 9, 10 и 11 ноември на СИХРЕ стартира нов кулинарен форум - GastronomiX, като сред лекторите тази година са Йонас Лундгрен от Швеция, Ян Сминк от Холандия и от българска страна Димо Димов, Милен Панев, Алекс Иванчев, Борислав Екзархов, Ради Стамболов, Елица Божинова и Йоана Петрова.
Всички те ще изнесат лекции и ще направят демонстрации с различни теми, с цел да вдъхновят и предложат идеи на български готвачи и ресторантьори. Организатор на събитието е Българската асоциация на професионалните готвачи с главни действащи лица Андре Токев и Димо Димов.
Освен GastronomiХ в програмата на СИХРЕ е включено състезанието UniChef, което се организира от Unilever Food Solutions. Надпреварата е разделена в две категории - за професионални готвачи и за ученици от гимназии и техникуми с кулинарен профил. Набирането на участниците в UniChef вече започна, а финалът ще бъде на изложението.
За качествата на гурме кафето
Кафето е от известния сорт Гейша, отглежда се във фермата Калибус ла Сиера, намираща се в Гватемала, и тази година беше оценено като второто най-добро кафе в света от състезанието Cup of Excellencе 2016. Въпросната напитка предстои да бъде представена на СИХРЕ от Асоциацията на българските баристи в лицето на кафе експертът Йордан Дъбов.
Освен специалното кафе от асоциацията ще покажат как се приготвя най-добре кафе вкъщи, ще разкажат какви са тайните на доброто кафе и кои са триковете за перфектната напитка.
Друго събитие, свързано с кафе специалистите, ще започне на 11 ноември, когато български баристи ще се състезават в първия за България шампионат “Espresso Italiano Champion”, част от международния календар на Италианския национален еспресо институт (Italian Espresso National Institute).
Това на практика означава, че победителят в шампионата, организиран от Baristo University, ще бъде избран от международно жури от кафе експерти и ще получи правото да представлява България на Световния шампионат в Италия през 2017 г.
Като допълнение програмата на изложението включва и уроци по кулинарна фотография, семинар на Българската туристическа камара, работни срещи и презентации, които ще бъдат обявени на сайта на събитието http://sihre.bg/bg.
СИХРЕ се провежда паралелно с изложения за хранително-вкусовата промишленост от 9 до 12 ноември.


Велосипедистите във Варна с благороден жест към дете
¼ от местата за паркиране в "зелената зона" на Варна са освободени
Oпитват да изтеглят танкера Kairos на пристанището в Бургас
По примера на София и Пловдив: И Варна забранява старите коли
Ужас! Сперма, предаваща генетично рак, е използвана за зачеването на почти 200 деца в Европа
Комисар Албукерк очаква старт на пазарните реформи в ЕС през 2027, част 3
Комисар Албукерк очаква старт на пазарните реформи в ЕС през 2027, част 2
Комисар Албукерк очаква старт на пазарните реформи в ЕС през 2027, част 1
Водещ пост в еврозоната дава шанс на Гърция за символична реабилитация
Албукерк: ЕС реагира на извънредна ситуация с руските активи
Citroen направи щур ван със спалня и киносалон
Хиляди употребявани коли загубиха важна функция
Сервиз, гуми, застраховка – как да планираме годишния авто бюджет?
Загряване на спирачките през зимата – мит или реалност
Как водата може да спаси дизеловите коли в Европа
Костадинов: Най-доброто за България е кабинетът да падне още днес
"Коледните чудеса на България" е инициатива на 8 граждански организации
Кобрата: Чувствам се най-добрия, чувствам се страхотно
8-ият и 9-ият месец на бебето: време за движение и истинско общуване
Лавров: Доларът е създаден като полза за световната икономика, а не като метод за наказание