fallback

Алкохолът се изплъзна от изискването на етикета да са означени калориите

Предоставянето на тази информация зависи от добрата воля на производителите, казват от Активни потребители

12:06 | 24.12.16 г.

Ако искате да знаете колко калории съдържат кутия прясно мляко или плодов сок, просто прочитате етикета. Ако искате обаче да научите колко са те в бутилка вино или уиски, етикетът няма да ви помогне. 

От декември 2016 г. всички храни и напитки, предлагани на територията на ЕС, трябва да притежават списък със съставки и да посочват: енергийна стойност, мазнини, въглехидрати, захар, протеин и сол.

Алкохолните напитки обаче са се изплъзнали от регулаторната рамка и засега дали на етикета ще я има тази информация зависи единствено от добрата воля на производителите, съобщава в бюлетина си Асоциация „Активни потребители“.

Всички знаем за негативния ефект на алкохола върху черния дроб, но тенденциозно подценяваме въздействието му върху нашето тегло. Например, голяма чаша вино съдържа 170 калории - еквивалентът на една поничка, пише Асоциацията.

Експертите на организацията настояват, че потребителите имат право да знаят какво се съдържа в тяхната напитка, независимо дали е натурален сок или алкохол.

Достъпната хранителна информация ни позволява по-добре да се грижим за здравето си. Този принцип е приложим за всички хранителни продукти. Най-малкото, Европейската комисия е длъжна да публикува отдавна чакания доклад за етикетирането на алкохолните напитки, коментира организацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
fallback