fallback

Толкова приятните бири без хмел

Бирата може би се произвежда още от ранния неолит

15:23 | 05.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изглежда, че от четирите съставки, които правят бирата – малц, вода, мая и хмел, най-голямо внимание се обръща на хмела. Джинът може да бъде овкусяван по различен начин, но задължително трябва да съдържа хвойна, за да бъде етикетиран като такъв. По същия начин и бирата трябва да съдържа хмел, за да бъде продавана като бира в различни държави, пише в материал за кехлибарената течност Bloomberg. 

Но това не винаги е било така. В действителност това изискване за хмела e дразнещо от историческа гледна точка, тъй като бирата вероятно се произвежда още от времето на ранния неолит (има свидетелства, че първото пиво е създадено около 9500 г. пр. н.е), а използването на хмел от пивоварите е започнало преди около 1000 години.

Преди да се стандартизира влагането на хмел, са се използвали смесица от местни билки и подправки (известни като gruit) за създаване на горчивия вкус и за консервиране на пивото. Без тях ферментиралата течност би останала безвкусна, небалансирана и блудкава. Използвали се например розмарин, мирта, бял равнец и пелин, лавандула, коприва, маточина, градински чай и семена от копър. Също като хмела букетът от билки осигурява аромат и спира развитието на нежелани микроорганизми.

Тези традиционни бири без хмел, известни още като gruits, се съчетават добре с днешните приоритети на ценителите – да се консумира локално и сезонно. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
fallback