fallback

Модната верига, която се опълчи на Тръмп

Инвеститорите възнаградиха Nordstrom за твърдото решение да се откаже от модните продукти на Иванка Тръмп

15:10 | 09.02.17 г. 5
Автор - снимка
Създател

Със тирадите си в Twitter новият американски президент Доналд Тръмп редовно предизвиква нервни кризи по високите етажи на редица компании, както и сривове на акциите им на Wall Street. Затова често автомобилни производители, а и не само те, се опитват в прессъобщения да отговарят на желанията на президента или поне да предлагат „добра и честна сделка“. Въпреки усилията им обаче на борсата вече се наложи правилото, че след всяка атака в Twitter акциите на засегнатото дружество поевтиняват. Наистина, много от обявените отстъпки са само стари инвестиционни решения, които се преопаковат за Тръмп. Въпреки това акционерите очевидно се притесняват, че техните компании биха могли да бъдат преследвани от гнева на президента.

Връзката между туитвете на Тръмп и спадовете в цените на някои акции е до такава степен ясна от статистическа гледна точка, че няколко доставчици вече са разработили програми, които предупреждават засегнатите акционери през последните месеци, или дори автоматично веднага продават съответните акции. Модната верига Nordstrom обаче разбива това проклятие. Тя два пъти стана обект на атака от Тръмп чрез личния му профил и чрез официалния президентски профил в микроблогинг платформата. Поводът този път не е загрижеността на президента на САЩ за работните места в страната, а бизнесът на дъщеря му Иванка. Нейните модни продукти, произведени в Азия, бяха свалени от продуктовата гама на Nordstrom. Бащата Доналд Тръмп счита, че „с моята дъщеря бе нечестно постъпено от страна на@Nordstrom". Той описва дъщеря си като „невероятна личност“. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се намеси веднага, пояснявайки, че решението на Nordstrom срещу модната линия на Иванка е „директна атака“ срещу политиката на президента.   

My daughter Ivanka has been treated so unfairly by @Nordstrom. She is a great person -- always pushing me to do the right thing! Terrible!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 8, 2017

Подобно на други нападнати от Тръмп компании и Nordstrom реагира с официално изявление. Въпреки това обаче веригата не сигнализира за отстъпки пред Белия дом, а отново повтори предишните си аргументи, че става дума само и единствено за бизнес решения. „През последната година и особено през втората половина на 2016 г. продажбите на марката постоянно намаляват до точката, в която производството няма икономически смисъл за нас, за да продължим с линията", казва Nordstrom.  И тук идва изненадата за много наблюдатели – борсата възнагради Nordstrom за нейната упоритост. Цената на акциите се повиши чувствително в сряда. Очевидно инвеститорите възнаграждават факта, че мениджмънтът стои зад решението си и не може да бъде изнудван от речите на президента в Twitter. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
fallback