IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Страните, които пият най-много кафе в Европа и Северна Америка

Оказва се, че българите пием доста малко кафе в сравнение с повечето страни в Европа

20:26 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Коя нация ще изпие най-много кафе тази година? Според прогнозата Consumer Market Outlook 2016 на Statista това са финландците. Докладът на компанията сочи, че в скандинавската страна ще бъде изпито 10,35 кг кафе на глава на населението, което ги прави най-големите фенове на чаша топло кафе в Европа и Северна Америка.

На второ място в класацията е отново европейска страна - Холандия. Според доклада холандците ще изпият средно 9,58 кг кафе на глава на населението през 2017 г.

Интересно е, че Ниската земя е единствената нация в топ 5 на класацията, която не е от Скандинавския полуостров. След нея се нареждат Швеция, Дания и Норвегия.

Италия - родината на еспресото, е на 7-ма позиция с 6,69 кг кафе на глава на населението, а САЩ са едва на 18-то място с 4,43 кг.

Къде сме ние? Оказва се, че българите пием доста малко кафе в сравнение с повечето страни в Европа. Според прогнозите България е на 26-то място в Европа и Северна Америка, като през 2017 г. се очаква да изпием едва 3,33 кг кафе. След страната ни в класацията са единствено Латвия, Канада и Румъния.

Infographic: Europe and North America's Top Coffee-Drinking Nations | Statista

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още