IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JAB разширява портфолиото си от компании

Инвестиционната компания купува Panera и навлиза в бизнеса за ресторанти за бързо хранене

15:13 | 14.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

JAB Holding Co. купува Panera Bread Co. за около 7,5 млрд. долара, като така добавя към хранителната си империя, разпростираща се в индустриите за  кафе, хлебчета и понички, бързо растящата американска верига за хлебни изделия, предава Bloomberg.

JAB е инвестиционна компания на милиардерското австрийско семейство Рейман. Придобивайки веригата ресторанти за бързо хранене, тя си осигури по-голяма конкурентност спрямо Nestle SA и Starbucks Corp., тъй като сега има по-голям достъп до клиенти, търсещи място за обяд или вечеря. Освен сандвичи и салати, Panera предлага и напитки като студени карамелени латета и лимонада от агава. 

Ивнеститорите на Panera ще получат 315 долара за всяка акция в кеш, обявиха двете компании в изявление. Тази цена е с 20 на сто по-висока (след лихвите) от цената, обявена при затварянето на борсата на 31 март. На този ден последно се извършваше търговия с акциите на компанията, преди Bloomberg да съобщи, че компанията обмисля продажба.

„Ние сме много радостни да се присъединим към JAB, тъй като те са частен инвеститор с дългосрочно виждане, както и с отговорност към нашия стратегически план“, заяви основателят на Panera Рон Шайк.

Споразумението включва допускането за съществуващ дълг на стойност 340 млн. долара, но все пак оценява компанията на стойност 19 пъти печалбата ѝ преди лихви, данъци и амортизация. За сравнение, подобни сделки се оценяват  9 пъти Ebitda, според данни на Bloomberg. Акциите на Panera поскъпнаха с 13% до 310 долара за акция, преди отново да започнат да се търгуват на борсата.

JAB допълни портфолиото си от компании в бизнеса с кафе, като списъкът до момента включва Stumptown Coffee Roasters, Keurig Green Mountain, Krispy Kreme Doughnuts и Peet’s Coffee & Tea. Първоначалната им инвестиция в този бизнес беше през 2012 г., когато те закупиха част от базираниата в Амстердам D.E Master Blenders 1753 NV, която произвежда кафемашините  Senseo и кафето Douwe Egberts.

Източници на Bloomberg споделят, че Starbucks първа е проявила интерес да купи Panera. Веригата за хлебни изделия се е разраснала от оперирането на единствен магазин в Бостън до бизнес от 2 000 пекарни на територията на САЩ и Канада, като по този начин е станала една от най-големите компании в сегмента за ресторанти от тип бързо хранене.

През първото фискално тримесечие нетните продажби отбелязаха ръст от 5,3% в сравнение с миналата година, обявиха от Panera преди официалното публикуване на данните в сряда. За последните 20 години стойността на акциите на компанията се е повишила 90 пъти.

Очаква се сделката да завърши през третото тримесечие, след като бъде одобрена от акционерите и регулаторите, съобщават от двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Как се обяснява 19 кратното предложение? Не е ли малко много?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още