fallback

Писма на Алберт Айнщайн бяха продадени на търг за 200 хил. долара

Осемте писма до негови колеги са написани на английски език от 1951 г. до 1954 г.

12:10 | 21.06.17 г.

Писма на Алберт Айнщайн до негови колеги с размисли за физиката, Господ и Израел бяха продадени на търг в Йерусалим за над 200 хил. щатски долара (189 хил. евро), съобщи АФП.

Осемте писма са написани на английски език от 1951 г. до 1954 г. , отбелязва БТА. Повечето от тях са адресирани до физика Дейвид Бом. Те са написани на машина, но са подписани от Айнщайн, а на някои има надраскани бележки.

За най-висока сума - 84 хил. долара (75 000 евро), беше продадено писмо, в което Айнщайн пише, че "ако Господ е създал света, главната му грижа не е била да ни направи лесно разбираеми". В друго писмо, купено за 50 400 долара (45 300 евро), той обсъжда установената от Бом връзка между квантовата физика и теорията на относителността. В него Айнщайн добавя на ръка една формула.

В друго писмо той обсъжда с колегата си Дейвид Бом възможността той да се установи в Израел. "Израел е интелектуално жив и интересен, но възможностите там са много ограничени. Да отидеш там с мисълта да си тръгнеш при първа възможност, ще бъде жалко", пише Айнщайн.

Писмата са принадлежали на покойната вдовица на физика Дейвид Бом.

Бом работи с Айнщайн в университета Принстън, преди да замине за Бразилия, когато го уволняват по времето на маккартизма. От 1955 г. той е гостуващ професор в технологичния институт Технион в Хайфа, а през 1956 г. се установява в Англия, където работи в Лондонския и Бристолския университет. Алберт Айнщайн завещава архива си на Еврейския университет в Йерусалим. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
fallback