fallback

Хари Потър стана на 20 години

Поредицата за момчето магьосник се превърна в бизнес за 24 млрд. долара

16:25 | 26.06.17 г.

Феновете на Хари Потър по целия свят празнуват днес 20-та годишнина от излизането на първата книга за момчето магьосник, пише The Times.

Изданието припомня, че „ Хари Потър и философският камък“ е продадена в повече от 450 млн. копия на 79 езика.

Авторът Джоан К. Роулинг споделя, че започва да пише първата книга от поредицата под формата на кратък разказ, но по-късно идеята се разгръща в 7 книги. Идеята ѝ хрумва във влак, а самото писане се случва в малко кафене в Единбург.

„Хари Потър и философският камък“ получава 9 отказа от големи издателства преди да се превърне в абсолютен бестселър и да направи автора си един от най-превежданите писатели в историята. Книгите са екранизирани в 8 филма.

Думите в началото на първата книга: „И всяко дете по света ще знае името му“, се оказват съдбовни, защото по-късно поредицата разбива всички бокс офис класации, а името на главния герой минава далеч отвъд пазарите на Великобритания и английския език.

Двайсет години след излизането на първата книга Хари Потър се превърна в гигантска франчайз империя за над 24 млрд. долара.

На днешния ден са предвидени редица събития, с които ще бъде отбелязан юбилеят в цял свят. Хиляди фенове очакват в Единбург да видят първото издание на "Хари Потър и философският камък". До края на лятото, в чест на годишнината, в тематичния парк за Хари Потър в Лос Анджелис ще има специално светлинно шоу.

По повод годишнината от публикуването на първата книга Facebook също се включи в честванията, съобщава британският Daily Mail. Социалната мрежа реши да „вдъхне живот“ на историята, използвайки "скрити заклинания".

Ако потребителите публикуват или коментират някой от четирите дома на училището за магии „Хогуортс“ - "Грифиндор", "Слидерин", "Рейвънклоу" и "Хафълпаф", думите се появяват придружени от „заря“ и в цвета на съответния дом. 

Когато кликнете върху имената на домовете пък се появява и анимирана магическа пръчка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
fallback