fallback

Наследниците на Толкин и Warner Bros. най-сетне стигнаха до споразумение

Страните спореха за използването на артикули, свързани с "Властелина на пръстените", без разрешение

16:47 | 04.07.17 г.

Наследниците на писателя Дж. Р. Р. Толкин сложиха край на съдебно дело за 80 млн. долара, което бяха завели срещу компанията Warner Bros, за лицензиране на онлайн игри, игрални автомати и други свързани с хазарта артикули, вдъхновени от книгите му „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“, предава Ройтерс.

Уреждането на спора между наследниците на Толкин и издателство HarperCollins от една страна и подразделението на Time Warner – New Line Cinema, и Saul Zaentz от друга беше постигнато от съд в Лос Анджелис.

Така се сложи край на насрещния иск на Warner Bros и Saul Zaentz. Подробностите за уреждането на спора не се разкриват.

„Двете страни решиха по взаимно съгласие този спор и вече гледат напред, за да работят заедно в бъдеще“, коментира говорителят на Warner Bros.

Бони Ешкенази, адвокат на наследниците на Толкин и издателство HarperCollins, направи сходно изявление.

Наследниците на прочутия писател обвиняваха ответниците по делото, че са нарушили споразумение от 1969 г. за продажба на артикули, свързани с книгите на Толкин, в сферата на онлайн хазарта и казината. В жалбата се посочва, че това е нанесло непоправими вреди на наследството на британския писател, който почина през 1973 г., и е оскърбило верните фенове на неговото творчество.

Делото за авторските права беше заведено през ноември 2012 г.

/БТА/  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 10.09.22 г.
fallback