fallback

Cirque du Soleil придобива Blue Man Productions

Целта на цирка е да разшири световното си присъствие

16:42 | 07.07.17 г.

Канадската фирма, която стои зад Cirque du Soleil, придобива американската компания Blue Man Productions като част от опитите си да диверсифицира своя бизнес извън цирковото изкуство, пише BBC.

Базираната в Монреал циркова трупа обяви, че сделката ще ѝ помогне да изгради световното си присъствие.

Сделката е на стойност десетки милиони долари, коментира директорът на цирка Даниел Ламар. Сделката е част от плана за растеж, създаден откакто фирма за дялов капитал инвестира в цирка през 2015 г.

Сега Cirque du Soleil има за цел да се превърне в „глобален лидер в забавленията на живо“, коментира Ламар.

В изявлението си той посочи, че придобиването на Blue Man Group е „решителна стъпка“ в посока осъществяването на тези амбиции.

„Искаме да разширим нашите хоризонти, да разработим нови форми на забавление, да достигнем до нови публики и да разширим нашите творчески способности“, допълва той.

Cirque du Soleil стартира през 1984 г. като група от 20 улични артисти. Сега е компания с близо 4 хил. души и с приходи от около 1 млрд. долара.

През 2015 г. група, която включва американската инвестиционна фирма TPG Capital, придоби мажоритарен дял в Cirque du Soleil. TPG е инвестирала и в търговеца на модни стоки J Crew, в музикалната стрийминг услуга Spotify и в компанията за споделено пътуване Uber.

Ламар твърди, че вижда възможности за растеж чрез превръщането на Blue Man в по-голям играч на световната развлекателна сцена.

Blue Man Group е основана в Ню Йорк от трима приятели. Тя изнася представления от 1991 г. и има около 550 служители. Инвестиционната компания GF Capital придоби дял от фирмата през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 04.09.22 г.
fallback