IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене принуди издателя Pearson да съкрати още 3 хил. служители

Компанията обяви план за икономии до 2019 г.

15:47 | 04.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският издател Pearson съкращава още 3 хил. работни места, продължавайки политиката за намаляване на разходите, заради слабо търсене и очаквания за по-малко продажби, съобщава AFP.

Политиката за намаляването на работните места - с приблизително 10% от глобалната работна сила на групата, беше обявено по време на представянето на резултатите за първото полугодие.

Pearson също така орязва междинния си акционерен дивидент със 72% до 5 пенса на акция.

Последните съкращения, които ще продължат до 2019 г. като част от плановете за ефективност, започнаха през май и се очаква да доведат до годишни икономии от 300 млн. паунда (395 млн. долара). 

“Ще намалим броя на служителите на Pearson с приблизително 3 хил. служители на пълно работно време", се посочва в изявлението в петък.

"Спестяванията ще дойдат от опростяването на нашата технология, по-широкото използване на центрове за споделени услуги, стандартизация и автоматизация на процесите, намаляването на числеността на персонала, централизиране на поръчките и намаляването на офисите на компанията“, се посочва още в документа.

В началото на 2016 г. Групата вече съкрати 4 хил. работни места в опит да положи началото на радикално преструктуриране.

Pearson, който е изправен пред хронични финансови затруднения, се опитва да навлезе в образователните и цифрови пазари, като се отдалечи от традиционния издателски бизнес.

През януари компанията обяви разочароваща прогноза за печалбата за годината, а миналия месец продаде почти половината от своя дял в Penguin Random House на германската компания Bertelsmann.

Издателят до голяма степен зависи от образователния пазар, след като през 2015 г. взе решение да продаде Financial Times и половината от Economist Group.

В петък Pearson съобщи, че през първата половина на годината се възстановява със слаба печалба. Оперативната печалба през отчетния период възлиза на 16 млн. паунда в сравнение със загубата от 286 млн. паунда година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още