fallback

Най-богатият китаец не е Джак Ма. Не е и Уан Дзиенлин...

Начело на списъка с най-заможните хора в Китай се изкачи нов играч

15:19 | 07.08.17 г.

Анализаторите, които следят кой е най-богатият човек в Китай, отдавна са свидетели на надпревара между двама души – основателят на Alibaba Джак Ма и имотния магнат Уан Дзиенлин. Сега обаче първото място се полага на друг, пише Quartz.

Ма Хуатън, съоснователят и председател на Tencent, изпревари двамата бизнесмени – Уан през юли, а Джак Ма днес (7 август) – за да се превърне в най-богатия китаец според класацията на световни милиардери на списание Forbes.

След 3% ръст на стойността на акциите на компанията на борсата в Хонконг днес нетното богатство на Ма Хуатън достигна 36,2 млрд. долара, изпреварвайки това на Джак Ма – 35,6 млрд. долара, и на Уан – 30,1 млрд. долара.

Сега Ма Хуатън е 18-тият по богатство човек в света. Той има 8,71% дял в Tencent, което го прави най-големият индивидуален акционер според данни на FactSet.

Книжата на компанията поскъпват от известно време, което до голяма степен се дължи на широкото разпространение на WeChat, водещо китайско чат приложение, което функционира и като място за четене на новини, мобилен портфейл и софтуер за наемане на такси. Към май 2017 г. то имаше 938 млн. потребители месечно.

Освен това Tencent се радва на големия успех на „Honor of Kings”, която се превърна в най-печелившата мобилна игра в света през първата половина на тази година със своите 55 млн. играчи дневно. Тя стана толкова популярна, че Tencent трябваше да наложи ограничения за деца, в отговор на нарастващата вълна от критики в държавните медии. Почти всички от тези играчи са от Китай, но това може да се промени съвсем скоро, след като Tencent обяви, че планира да пусне международна версия на играта.

Същевременно има още неща, които да развълнуват инвеститорите. WeChat продължава да се развива, като пуска магазин за приложения, който може да се конкурира с този на Apple и други, както и търсачка, която да се изправи срещу местната Baidu. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
fallback