IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на австралийската Dominos's Pizza се сринаха с 18%

Причината за спада са лошите финансови резултати на компанията

12:33 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската верига за бързо хранене Domino’s Pizza Enterprises, най-големият франчайз на Domino’s извън САЩ, не успя да изпълни очакванията за годишните си резултати заради забавянето на продажбите в Япония и Франция. Всичко това изпрати акциите ѝ до двегодишно дъно, пише CNBC.

Листната в Сидни Domino’s прогнозира и по-слаб растеж на печалбата за текущата фискална година, която ще завърши през юни 2018 г.

Нетната печалба на фирмата е нараснала с 28,8% през годината, която завърши на 2 юли, до 118,5 млн. австралийски долара (93 млн. щатски долара), което се оказа под прогнозата на компанията за растеж от 32,5%. Сумата се оказа и под прогнозата на анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters I/B/E/S, които очакваха 122,4 млн. австралийски долара.

По време на ранната търговия книжата на Domino’s понижиха стойността си с 22% до 39,50 австралийски долара за брой. Това е най-ниското ниво от 2015 г. В крайна сметка акциите завършиха деня с 18% спад на цената.

Domino’s притежава правата за франчайза за седем държави, включително Холандия, Германия и Япония. Брандът пък е собственост на листнатата в САЩ Domino’s Pizza.

Неизпълняването на очакванията е причинено предимно от по-слабото представяне във Франция, коментира главният изпълнителен директор Дон Мей. Продажбите в Япония също са били по-слаби от очакваното, допълва той, без да разкрива подробности.

Въпреки неуспехите Мей твърди, че Domino’s може да очаква “да продължи да расте”.

“Оправихме проблемите”, обясни Мей във връзка с по-лошото представяне във Франция. “Виждате как започнахме фискалната година. Имаме 8,8% ръст на приходите от продажби в Европа. Досега Франция е най-големият ни бизнес”.

Domino’s планира да добави още 2450 заведения към своите 2200 в рамките на следващите осем години според изпълнителния директор.

По думите му компанията ще продължи да се стреми към дългосрочна “органична” експанзия. Това ще се случи в Европа, където има голям потенциал за растеж, като се има предвид голямото население на региона и високите темпове на потребление на пица.

Domino’s прогнозира, че нетната печалба ще нарасне с 20% през фискалната 2018 г.

Компанията обяви и обратно изкупуване на акции за 300 млн. австралийски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още