fallback

Климатичните промени застрашават производството на кафе в Латинска Америка

Най-големи загуби за производството се очакват в Хондурас, Никарагуа и Венецуела

09:46 | 13.09.17 г. 1

Климатичните промени застрашават най-благоприятните за отглеждане на кафе латиноамерикански райони, според публикувано тази седмица изследване, което предупреждава, че производството на семена може да спадне с 90% до 2050 година, съобщи Франс прес.

В проучването се посочва, че най-застрашени са висококачествените кафеени култури. Кафето арабика не може да устои дори на най-слабите промени в температурата, влажността и слънчевата светлина.

Кафето робуста, отглеждано предимно в Африка и използвано предимно за разтворимо кафе, е малко по-устойчиво. Кафето е една от най-ценните стоки в света и се нуждае от подходящ климат и опрашването на пчелите за добро производство, казва съавторът на изследването Тейлър Рикетс, директор на института за околна среда Гънд към университета във Върмонт. 

Това е първото изследване, което показва как двата фактора вероятно ще претърпят промени заради глобалното затопляне по такъв начин, че производителите на кафе ще бъдат тежко засегнати, допълни той.

При проучването, публикувано във водещото американско научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences of the Unated States of America  учените установили промени в разпределението на кафето арабика в Латинска Америка сред 39-те вида пчели, които опрашват.

Те правят заключението, че увеличаването на температурата с над 2 градуса до 2050 година ще намали производството на семена с между 73 и 88% на местата, които днес са най-добре познати с производството си на кафе, информира БТА.

Намаляването на популацията на пчелите между 8 и 18% също ще допринесе за спада.

Най-големи загуби за производството се очакват в Хондурас, Никарагуа и Венецуела.

Новините обаче не са само лоши - според изследователите популацията на пчелите и разнообразието в други райони вероятно ще се увеличат.

Това ще допринесе за една благоприятната среда за отглеждане на кафе в страни като Колумбия, Коста Рика, Гватемала и Мексико, където температурите в планинските райони се очаква да бъдат по-подходящи.

Изследването също така подчертава значението на тропическите гори за пчелите и за други опрашители. Близо 91% от плодородните земи на Латинска Америка за производство на кафе се намират на по-малко от 1,9 километра от джунглата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
fallback