fallback

Тропическите гори вече не се справят с улавянето на въглеродните емисии

Обезлесяването превръща регионите с тропически масиви в нетен емитент на въглеродни емисии

09:32 | 03.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въглеродните емисии от тропиците вече са по-големи, отколкото горите могат да уловят и съхранят, тоест тропическите гори се оказват нетен емитент на СО2. Това е в резултат от обезлесяването, пише специализираното списание Science, цитирано от AFP.

Проучванията за състоянието на горите в периода 2003 - 2014 година, извършени с различни методи, показват, че тропическите гори вече не изпълняват своите функции за опазването на климата, заявяват учените.

"Обезлесяването, унищожаването и проблемите в тези региона са причината тропическите гори днес да емитират повече СО2, отколкото улавят", е записано в доклад. Според авторите му това е много ясен сигнал за опасността, която крие обезлесяването.

Проучване показва, че годишно регионите с тропически гори вече емитират 425 тераграма въглерод годишно, което е повече от емисиите от колите и камионите в САЩ.

Учените са установили най-големи загуби на тропическите гори в Южна Америка (около 60%). Около 24% от тропическите гори в Африка също са унищожени. Най-малки са загубите в Азия - към 16% от тропическите масиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 05.09.22 г.
fallback