fallback

Самотните европейци

Все по-рядко в страните от ЕС се срещат домакинствата, в които двама възрастни отглеждат своите деца, показва статистиката за 2017 г.

13:16 | 08.07.18 г. 15

През 2017 година 33,4% от домакинствата в Европейския съюз са съставени от един човек. Това е най-разпространеният модел в общността по данните на Евростат. Следват домакинствата от двама възрастни без деца - 24,9%, а домакинствата, в които съжителствата двама възрастни и деца са 20% от всички в общността, или 44,3 млн.

Поглеждайки към данните за 2007 година е видно, че домакинствата с деца намаляват с 2 процентни пункта - до 29,6%. Тук се включват и самотните родители, тоест домакинство с един възрастен и деца. Но все по-рядко се срещат домакинствата, в които двама възрастни отглеждат своите деца.

От данните на Евростат е видно, че домакинствата с деца са с най-малък дял в Литва (едва 14,3%), Финландия (21,9%) и Германия (22,3%). Във Финландия са регистрирани и най-малко самотни родители - едва 1,8% от домакинствата в страната.

От статистиката не дават обяснение на какво се дължи този тенденция - донякъде самотните родители могат да бъдат обяснени с по-добрите условия за живот и възможностите за професионална реализация от самотен родител, но цялостносто намаляване на броя семействата с деца показва тежката демографска ситуация пред Европа.

В страните от общността все по-рядко се срещат семействата с три или повече деца. Най-малко те са в България - в едва 5% от домакинствата у нас живеят три или повече деца. Лошата ситуация за страната ни се потвърждава и от факта, че в 60% от домакинствата с деца се отглежда едно дете. Това е най-големият дял на тази категория домакинства в целия ЕС.

Положението в Европа като цяло никак не е оптимистично. От статистиката например е видно, че в южните държави, където преди години традиционно броя деца в семейството беше по-голям, също са на дъното. Едва 6% от домакинствата в Португалия и по 8% в Испания и Италия отглеждат три или повече деца. В Гърция делът им е 10% от общия брой домакинства с деца.

Така в Европа властва моделът на семейство с едно дете - 47% от домакинствата, в които се отглеждат деца. 40% имат по  две деца, а в 13% - три или повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
fallback