fallback

Най-богатите в света са загубили 63 млрд. долара заради търговското напрежение

Това е най-големият спад за последните шест месеца, отчита Bloomberg Billionaires Index

10:57 | 05.10.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Комбинираното нетно състояние на най-богатите 500 души на планетата се е понижило най-силно от шест месеца насам в четвъртък. Това показват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Групата на богаташите е трябвало да се лиши от 1,2% от средствата си, или почти 63 млрд. долара, след като цените на акциите на производителите на луксозни стоки тръгнаха надолу заради търговските проблеми на Китай. Причина стана и поевтиняването на американските книжа на фона на опасенията за нарастващата доходност по държавните ценни книжа.

Състоянието на най-богатия човек в Европа Бернар Арно се сви с около 3,5 млрд. долара, най-силно от всеки друг в индекса. Основателят на най-големия в света производител на луксозни стоки LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE вече притежава 73,5 млрд. долара.

Собствениците на Chanel – братята Ален и Жерар Вертхаймер, са загубили 775 млн. долара, а Франсоа Пино, основателят на компанията собственик на Gucci Kering, се раздели с 1,6 млрд. долара.

Големите имена в технологичния сектор също не бяха пощадени. Основателите на Amazon.com Inc. Джеф Безос, на Facebook Inc. Марк Зукърбърг, на Alphabet Inc. Лари Пейдж и Сергей Брин и на Microsoft Corp. Бил Гейтс загубиха 8,4 млрд. долара.

В същото време Уорън Бъфет – третият по богатство човек в света, бе единственият в челната десетка на индекса, който завърши вчерашния ден по-богат. Неговото състояние се е увеличило с 1,2 млрд. долара до 90 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 11.09.22 г.
fallback