fallback

Въпреки санкциите най-богатите руснаци са лидери в света по правене на пари

От началото на годината състоянието на най-богатите десетима руснаци е нараснало с 10,8%

11:41 | 18.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател

Настроението сред средностатистическите руснаци може и да е по-мрачно заради санкциите и инфлацията, която изяжда покупателната им сила. Но въпреки това най-богатите в страната са шампиони по правене на пари в световен мащаб.

Десетимата най-заможни хора в Русия са добавили повече към своето състояние от началото на годината, отколкото които и да е било други милиардери в световен мащаб. Според данни на Bloomberg Billionaires Index общият ръст е в размер на 10,8%.

На второ място застават най-богатите американци с увеличение на състоянието от 7,5%. Британският елит се нарежда на трета позиция с ръст от 3,4%, което се случва въпреки сътресенията около преговорите за Brexit, влошаването на двустранните отношения с Москва и притесненията на бизнеса.

Най-зле се представят богатите в Китай. Десетимата най-богати в страната са загубили над 27% от състоянието си през тази година, като това се дължи най-вече на разпродажбите в секторите на технологиите и недвижимото имущество

Хората с най-голям ръст на богатството си от началото на годината сред руснаците са енергийните магнати Леонид Микелсон, Генадий Тимченко и Вагит Алекперов. Скоковете в цената на петрола през последните месеци стана и основна причина за доброто им представяне.

Алекперов, който е на 68 г., е председател и най-голям акционер в Лукойл, която произвежда около 2% от световния петрол. От своя страна 63-годишният Микелсон и 65-годишният Тимченко контролират най-големия недържавен производител на природен газ в Русия Новатек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
fallback