fallback

Реконструкцията на Нотр Дам вече привлече близо 1 млрд. долара

Работи се по обезопасяването на засегнатите от огъня части

12:05 | 17.04.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Средства за реконструкцията на катедралата Нотр Дам няма да липсват. Над 800 млн. евро (920 млн. долара) вече бяха дарени за целта, обяви френският министър на културата Франк Ристер пред телевизия France2.

Нормалният годишен бюджет за възстановяване на френските национални монументи е около 300 млн. евро, коментира той, цитиран от Bloomberg.

В момента приоритет е да се обезопаси сводът на Нотр Дам, в чиято среда има зейнала дупка след срутването по време на пожара, който се разрази в понеделник вечерта. Други стъпки, които трябва да бъдат направени спешно, са премахването на разрушените от огъня статуи, които натежават върху крехките части на външната структура.

Дарения могат да бъдат направени на сайта www.rebatirnotredamedeparis.fr, който е свързан с четири одобрени за целта организации, коментира още министърът. Заможни личности и компании вече обещаха стотици милиони евро за проекта.

Във вторник вечерта президентът Еманюел Макрон заяви, че катедралата ще бъде възстановена за пет години.

„Това е хубава цел“, посочи Ристер. „Ще мобилизираме нашето ноу-хау, всичките дарения“.

Той твърди, че е прекалено рано да се говори за това как ще бъде възстановена Нотр Дам, с какви материали и какви техники ще бъдат използвани за целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
fallback