fallback

Ikea ще инвестира 220 млн. долара, за да стане положителна за климата компания

Отпечатъкът на компанията върху климата се равнява на 26,9 млн. тона въглероден диоксид

23:55 | 28.11.19 г. 3

Снимка: Архив Ройтерс

Inter Ikea Group съобщи, че ще инвестира 200 млн. евро (220 млн. долара) за ускоряване на прехода към „положителен за климата бизнес“, предава CNBC.

В съобщение от сряда компанията, която наред с всичко останало развива и снабдява продуктовата гама на Ikea, пояснява, че парите ще бъдат съсредоточени в две области – инвестиции в програми, „насочени към премахване и съхраняване на въглерод чрез презалесяване и отговорно управление на горите“, както и в такива за използване на възобновяема енергия в снабдителната й верига.

„Нашата амбиция е да намалим повече емисии на парникови газове в абсолютни изражения до 2030 г., отколкото цялата стойностна верига на Ikea емитира, като в същото време разширяваме бизнеса на компанията“, отбелязва главният изпълнителен директор на Inter Ikea Group Торбьорн Луф в комюнике.

Необходима е работа, ако Ikea иска да постигне целите си. В доклада си за устойчивото развитие за фискалната 2018 г. компанията отбелязва, че отпечатъкът й върху климата се равнява на 26,9 млн. тона въглероден диоксид. Това е ръст с 2,8% спрямо фискалната 2016 г., който Ikea отдава на „ръста на бизнеса на компанията“.

В публикувания през март доклад Ikea отбеляза още, че отделянето на растежа й от емисиите на парникови газове ще „отнеме време“ и допълни, че очаква емисиите да „нарастват още няколко години, преди да започнат да намаляват“.

Тя посочи три ключови предизвикателства към целта й да бъде положителна за климата – намаляване на суровинния й отпечатък, понижаване на емисиите от клиенти, пътуващи до магазините й, и преход към отопление с възобновяеми източници и горива – сектора, който според компанията „изживява бавен напредък в глобален план“.

Ikea е една от многобройните глобални компании, целящи да намалят въздействието си върху околната среда. Ingka Group, която е най-големият франчайз на Ikea, е партньор-основател на RE100, глобална инициатива на големи компании, които са поели ангажимент за електричество от 100% възобновяеми източници.

Сред останалите членове на RE100 са Facebook, Goldman Sachs и Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
fallback