IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fifa съди Блатер и Платини за 2 млн. долара неправомерни плащания

През 2016 г. Fifa забрани на двамата мъже достъп до всякакви футболни събития в продължение на шест години

19:27 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководство на Fifa заведе дело срещу бившия си президент Сеп Блатер и Мишел Платини, бившият ръководител на европейската футболна федерация, с искане да възстановят 2,04 млн. долара, определени като неправомерни плащания, съобщава Bloomberg.

Според официално изявление Fifa е подала искове в съответните швейцарски съдилища за търсене на парите, след като нейната управителна комисия реши, че е задължена да се опита да възстанови незаконно изхарчените от Блатер и Платини средства. Всички върнати пари ще бъдат насочени обратно към развитието на футбола, се казва още в съобщението.

През 2016 г. Fifa забрани на двамата мъже достъп до всякакви футболни събития в продължение на шест години, след като разследването установи как Блатер, който ръководеше организацията близо две десетилетия, е плащал пари в брой на бившата звезда на френския национален отбор Платини.

По-рано Блатер и Платини отрекоха обвиненията, заявявайки, че плащанията са били част от устен договор между двамата за услуги, извършвани за Fifa от Платини между 1998 г. и 2002 г. Адвокатите на двамата обвиняеми отказаха коментар.

Fifa подкрепи съдебния си иск, позовавйки се на Върховния съд в Швейцария, който определи сумата от 2 млн. франка като „неправомерно плащане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още