IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще забрани използването на кредитни карти при хазартните игри

Новата мярка влиза в сила на 14 април като част от усилията на страната в посока регулация на хазартната индустрия

16:35 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Getty</em></p>

Източник: Getty

Великобритания ще спре комарджиите да използват кредитни карти, за да правят залози, докато правителството продължава да затяга регулирането на индустрията.

Забраната, която влиза в сила на 14 април, убива надеждите на хазартните компании, че премиерът Борис Джонсън може да облекчи по-строгия контрол върху залаганията, въведен от неговите предшественици, съобщава Bloomberg.

„През изминалата година въведохме вълна от по-строги мерки", заяви в изявление министърът на културата Хелън Уайтли. „Но има още какво да се направи. Ще извършим преглед на Закона за хазарта, за да гарантираме, че той е подходящ за дигиталната ера и ще стартираме нова национална стратегия за хазартната зависимост през 2020 г.“, добави още тя.

Цената на акциите на хазартните компании отбеляза спад след обявяването на новината. Ценните книжа на William Hill поевтиняха с 2,24%, тези на GVC Holdings - с 0,7%, а акциите на Flutter Entertainment - с 0,96%, минути преди 16:30 ч. българско време.

Около 800 000 потребители използват кредитни карти, за да правят залози, според банковата търговска асоциация U.K. Finance. Около 22% от тях се оценяват като проблемни комарджии, заяви регулаторът на залаганията - Комисията за хазартни игри, която обяви забраната във вторник.

Някои банки вече са въвели инструменти, които позволяват клиентите сами да спрат да правят залози. Съветът за залагания и игри призна забраната за кредитни карти и заяви, че индустрията ще продължи да идентифицира хората, изложени на риск от проблеми с хазарта.

„Мерките, които вече са въведени, включват нова верификация на възрастта и платежоспособността, допълнително финансиране за изследвания, повишаване на осведомеността и лечение на зависимостта, както и нови кодекси на поведение“, пише председателят на Съвета Бриджид Симъндс в изявление по имейл.

Новите правила се появяват, след като миналата година САЩ намали лимитите за залаганията на някои терминали. Решението разтърси индустрията и ускори развитието й в САЩ, където решение на Върховния съд през 2018 г. за първи път отвори врати за спортните залагания в цялата страна.

Британските и ирландски букмейкъри предприеха действия в посока партньорство и сливания с американските фирми, за да грабнат част от новия бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още