IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски медиен гигант е близо до покупката на издателство Simon & Schuster

Bertelsmann може скоро да сключи сделка с ViacomCBS за над 2 млрд. долара

13:40 | 25.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ViacomCBS е близо до сключването на сделка за продажбата на издателство Simon & Schuster на германския медиен гигант Bertelsmann за над 2 млрд. долара, твърдят източници, запознати със случая и цитирани от Wall Street Journal.

Споразумението може да създаде гигант в книгоиздаването, който ще отговаря за около една трета от всички книги, продавани в Съединените щати.

Транскацията ще постави издателите на едни от най-продаваните автори в света, включително Стивън Кинг, Дан Браун и Джон Гришам, под един корпоративен покрив. Penguin Random House на Bertelsmann вече е най-големият издател в Съединените щати по продадени книги, докато Simon & Schuster е трети след HarperCollins Publishers на News Corp.

Компаниите все още не са постигнали финално споразумение и е възможно сделката да се провали, твърдят източниците.

ViacomCBS обяви още през март, че иска да продаде Simon & Schuster, като заяви, че ще използва средствата, за да инвестира в усилията си в областта на видео стрийминга. Viacom и CBS Corp. завършиха своето сливане през декември 2019 г. По-рано тази година компанията продаде своята CNET Media Group за 500 млн. долара и иска да продаде историческата централа на CBS в Манхатън „Black Rock”.

Други издатели, които се интересуват от придобиването на Simon & Schuster, включват HarperCollins Publishers на News Corp, твърдят източници, запознати с въпроса. Говорител на News Corp, която притежава и Wall Street Journal, е отказал да коментира.

Сделката ще привлече вниманието на Министерството на правосъдието на Съединените щати, твърди Дейвид Майер, антитръстов юрист, който е работил в министерството при управлението на Буш. „Комбинираният им дял ще бъде достатъчен, за да мотивира по-внимателно разглеждане на сделката“.

През тази година продажбите на книги са големи, отчасти защото пандемията ограничи други възможности за развлечение, като посещенията на кина и тематични паркове, но и заради силния интерес към политическите мемоари, въпросите, свързани със социалната справедливост и образователните заглавия.

За деветмесечния период до 3 октомври продажбите на печатни книги са нараснали с 6,4% спрямо година по-рано, сочат данни на NPD BookScan. През първите девет месеца на миналата година продажбите на хартиени книги бяха с 0,9% надолу спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още